Foto: Per Frank Paulsen (Arkiv)

Lægehelikopteren fløj næsten tusind gange

Akutlægehelikopteren, der flyver i Midt- og Nordjylland fejrer 1-års jubilæum.

Fredag den 1. juni har den gule akutlægehelikopter suppleret beredskabet i Nord- og Midtjylland med akuthjælp fra oven i præcis et år. I løbet af året har akutlægehelikopteren været på vingerne 958 gange.

Af de 958 udrykninger er de 218 gennemført i mørke. Når tallet er interessant, så er det fordi den Nord- og Midtjyske akutlægehelikopter - som den eneste i Danmark - er udstyret med teknik, så den både kan lette og lande i mørke og dårlig sigtbarhed.

Men tallet kunne være højere, hvis ikke regler forhindrede helikopteren i at lande på eksempelvis marker og parkeringspladser efter mørkets frembrud. For som reglerne ser ud nu, så må akutlægehelikopteren udelukkende lande på godkendte og oplyste landingspladser efter mørkets frembrud. For patienterne betyder det ekstra transporttid fra skadested til nærmeste landingsplads.

- Når vi har med alvorligt syge mennesker at gøre, så er tiden til hjælpen når frem en meget kritisk faktor. Det er en af grundene til, at vi ser frem til at få Trafikstyrelsens tilladelse til at lande lige ved siden af patienterne - uanset om det er nat eller dag, siger Lars Knudsen, lægefaglig leder af akutlægehelikopteren.

Regionerne bag akutlægehelikopteren er i dialog med Trafikstyrelsen for at få reglerne lempet.

Størstedelen af akutlægehelikopterens flyvninger har i det forgangne år haft Aarhus som destination. 38 gange har akutlægehelikopteren fløjet patienterne direkte til behandling på Aalborg Sygehus, mens Sygehus Vendsyssel en enkelt gang var destination for helikopteren.