Lægeklinik slår alarm - patienter bliver væk fra aftaler

På en lægeklinik i Frederikshavn udebliver patienterne i gennemsnit fem gange hver dag, selvom de har bestilt tid.

Der er mange steder rift om at få tid hos den praktiserende læge i Nordjylland, men det er langt fra alle patienter, der dukker op til den aftalte konsultation.

På en uge var der på lægeklinikken alles Lægehus i Frederikshavn hele 40 udeblivelser. Det svarer til omkring 10 timers spildte konsultationstider – alene i lægehuset i Frederikshavn.

quote Det er meget uhensigtsmæssigt set ud fra et samfundsmæssigt synspunkt

Thomas Helt, direktør alles Lægehus

I gennemsnit udebliver fem patienter hver dag fra en aftalt lægetid på klinikken i Frederikshavn.

- Når man kigger på køn og alder, så er man sådan set på tværs af køn og alder lige dårlige til at møde op, lad mig sige det sådan. Så man kan ikke sige, at de unge er mere sløve end de ældre, siger Thomas Helt, direktør alles Lægehus.

Og det er langt fra blot i Frederikshavn, at patienterne bliver væk fra en aftale med lægen uden at melde afbud. 

6000 glemte tid hos lægen

Tal fra lægeklinikken alles Lægehus, der har 40.000 patienter i hele Nordjylland, viser, at alene i maj glemte 670 personer tilsyneladende, at de havde tid hos lægen. 

quote Bare i maj har vi halvanden fuldtidslægestilling stående til rådighed i Region Nordjylland.

Thomas Helt, direktør alles Lægehus

Skønne spildte kræfter, lyder det fra lægehuset, som er en privat virksomhed, der har indgået en aftale med Region Nordjylland.

Og kigger alles Lægehus 12 måneder tilbage er tallet langt højere.

I de ti klinikker, firmaet har i Nordjylland, har lægen måttet spejde langt efter patienten 6000 gange i løbet af det seneste år.

- Der er flere problemer. Det første er, at folk ikke får behandlet den sygdom, de har henvendt sig med og derved kan der være konsekvenser for patienterne. Og når vi så vælger at blive væk fra lægen, så misbruger vi de ressourcer, vi har. Det er meget uhensigtsmæssigt set ud fra et samfundsmæssigt synspunkt, at vi skaber det problem ved at blive væk fra lægen, siger Thomas Helt, direktør alles Lægehus.

Fravær svarer til halvanden lægestilling

Ifølge direktøren var der på en måned så mange udeblivelser i de ti lægeklinikker, firmaet har i Nordjylland, at det svarer til, at klinikkerne har halvanden lægestilling til at vente forgæves på patienter, der udebliver uden at melde afbud.

- Bare i maj har vi halvanden fuldtidslægestilling stående til rådighed i Region Nordjylland. Det er mange ressourcer, som vi ikke får noget for, siger Thomas Helt og tilføjer, at der ifølge sundhedsfaglige data er behov for lægekapaciteten.

- At vi ikke bruger den, det er meget uhensigtsmæssigt, fastslår direktøren.

Frygter for forværret sygdom

alles Lægehus servicerer 40.000 nordjyder med læger og sundhedsfaglige ressourcer.

- Man må gå ud fra, at når folk henvender sig til lægen og beder om en tid, så er det, fordi de har et sundhedsfagligt problem. Og nogle gange er sygdomsbilledet sådan, at det kan svinge, men det kan jo sagtens være, at det blot er symptomerne, der er aftaget, men sygdommen stadig ligger latent. Og så kan det være, at den dag man får det dårligt og får tid til at gå til lægen og overholder sin tid, at sygdommen er forværret. Det er meget uhensigtsmæssigt for patienterne, og man risikerer, at sygdommen udvikler sig, fordi man ikke går til læge, siger Thomas Helt.

SMS´er virker ikke

På klinikken i Frederikshavn gør man i venteværelset og på hjemmesiden opmærksom på, at det er et problem, når folk bliver væk uden at melde afbud.

Og klinikken sender automatisk en sms ud til alle patienter for at minde om, at de har en aftalt tid, men lige lidt hjælper det tilsyneladende.

Efterlyser politisk handling

Lægeklinikken er ved at være løbet tør for gode idéer til, hvad der skal gøres for at få patienterne til  at melde afbud, og nu efterlyser direktøren politisk handling.

- Min appel til politikerne i Region Nordjylland er, at de kigger på, om vi kan arbejde på en anden måde, så vi ikke spilder ressourcerne, siger Thomas Helt og tilføjer, at det kunne være en øget informationskampagne om, hvordan man forvalter skatteborgernes penge.

For det kan ifølge direktøren fra alles Lægehus få store konsekvenser, hvis den negative udvikling fortsætter.

- Det betyder, at vi har færre penge til de folk, der er rigtigt syge, for det er ikke gratis at have ressourcer til at stå til rådighed, siger han. 

Kan ikke genkende billedet

Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V), kalder tallene for udeblivelser i alles Lægehus for 'dybt problematiske', men han mener ikke, at der er tale om et generelt problem.

Regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V) kan ikke genkende billedet.

- Vi har undersøgt det og været i dialog med Praktiserende Lægers Organisation i Nordjylland, og de kan ikke nikke genkendende til, at det er lige så bekymrende for dem, siger regionsrådsformanden.

I samme ombæring gør han det klart, at Region Nordjylland har en forventning om, at alles Lægehus, der er en privat aktør, lever op til de forventninger, som regionen har, i forhold til at patienterne kommer rettidigt til lægen.

Mads Duedahl fortæller videre, at han i den nærmeste fremtid vil indkalde direktøren i alles Lægehus til et møde, så regionen kan blive klogere på, hvor stort problemet er, og hvad alles Lægehus har gjort for at komme det til livs.


Seneste nyt

fra Nordjylland