12:37

Sidste år fortalte TV2 Nord historien om den 10-årige Joud Saleh, der formåede at lære dansk på bare 6-uger. Dengang gik hun i en modtagerklasse på en skole i Brønderslev, men siden er hun blevet flyttet til en dansk skole, og vi har været ude at se, hvordan hun har det, på sin nye skole.

Foto: Michael Schmidt

1 af 2

Lærte dansk på seks uger: Nu imponerer hun i dansk skole

Joud Saleh blev kendt i hele Danmark, efter hun lærte dansk på bare seks uger. Siden er hun startet i dansk skole, hvor hun fortsætter med at imponere.

Det virker fuldstændig utænkeligt, at nogen kan være i stand til at lære et nyt sprog på seks uger. Det er ikke desto mindre, hvad syriske Joud Saleh formåede, efter hun som 10-årig kom til Danmark i oktober sidste år.

Sammen med sin familie var hun flygtet fra krigen i Syrien, og sammen med sin mor, far og lillesøster endte hun af alle steder i Brønderslev.

Her blev hun placeret i en modtagerklasse for flygtningebørn på Skolegades Skole. Og det var her, at hendes danskevner tog fart i de kolde vintermåneder i sådan en grad, at hun hurtigt fik omtale i de fleste af landets største medier.

"Jeg var nervøs og bange"
Det er efterhånden et år siden, Joud flygtede til Danmark, og rigtig meget er sket siden. I dag går den nu 11-årige pige nemlig i dansk skole i Hjallerup, hvor hun i øvrigt også bor.

- Det går rigtig godt. Nogle gange er det lidt svært, men så kan jeg bare spørge ind til det, jeg ikke forstår, fortæller Joud, da TV2 Nord møder hende på skolen efter danskundervisning med hendes klasse.

Joud startede på Hjallerup Skole tilbage i februar i år, bare fire måneder efter hun var kommet til Danmark. Først startede hun på prøve for at se, hvordan det ville gå, men det blev hurtigt vekslet til en fast plads i klassen.

Det var dog ikke uden nerver, da Joud for første gang nogensinde skulle i dansk skole.

Jeg var nervøs og bange, men det gik hurtigt rigtig godt. Jeg fik hurtigt mange venner, og jeg lærte rigtig mange nye ting.

Joud om at starte i dansk skole

- Jeg var nervøs og bange, men det gik hurtigt rigtig godt. Jeg fik hurtigt mange venner, og jeg lærte rigtig mange nye ting, husker Joud, der allerede nu har fået en bedste veninde ved navn Astrid.

Over middel i dansk diktat
I dag går hun i klassen 5.A, som hun har været en del af siden sommerferien. Hun er den eneste med udenlandsk baggrund i klassen. Det har dog ikke forhindret hende i også at imponere sin nye skole med sine danskkundskaber.

- Vi har lige haft dansk diktat. Her placerede hun sig i den øvre halvdel eller over middel, og det er altså meget imponerende, når man tænker på hendes baggrund og på, hvor kort tid hun har været i Danmark, fortæller hendes dansk- og klasselærer Flemming Christensen.

Spørger man Flemming Christensen, så er der da også en god grund til, at Joud personligt og især fagligt er faldet så hurtigt til på Hjallerup Skole.

- Hun er utrolig ambitiøs på egne vegne. Hun suger så meget til sig både i skolen, derhjemme og i fritiden. Så hun lærer bare rigtig mange nye ting hele tiden, siger han.

Engelsk er yndlingsfaget
Jouds danskevner er uomtvisteligt imponerende, og hun har allerede imponeret vidt og bredt. Derfor er det også nærliggende at tro, at hendes yndlingsfag selvfølgelig også er dansk. Men faktisk, så foregår yndlingsfaget på et helt andet sprog takket være en helt særlig lærer.

Vores engelsklærer hedder Dorthe, og hun er bare helt vildt sød. Så engelsk kommer på en førsteplads for mig.

Joud om hendes yndlingsfag

- Vores engelsklærer hedder Dorthe, og hun er bare helt vildt sød. Så engelsk kommer på en førsteplads for mig, fortæller hun.

Det forhindrer dog ikke Joud i at komme med et par gode råd til andre, der også gerne vil lære dansk.

- Man skal bare læse derhjemme i flere timer. Dengang jeg kom til Danmark, der læste jeg dansk fire timer om dagen. Og så skal man få danske venner, der kan hjælpe en og tale med en på dansk. Det må være det, fortæller en smilende Joud, inden hun vandrer tilbage i klassen.

00:37 Luk video