LIGE NU:

Landmænd betaler flæskestegen

Den økonomiske krise kradser for alvor hos mange danske svineproducenter. Situationen lige nu betegnes som katastrofal, skriver Jyllands-Posten.

Julestemningen ligger i øjeblikket ret fjernt hos mange danske svineproducenter. De taber nemlig dagligt store summer i deres bedrifter. Forskellen mellem omkostningerne i produktionen og afregningsprisen for slagtesvinene er historisk stor. Der er dog forventning om en forbedret situation i løbet af 2008.

Svineproducent Søren Hansen fra Snedsted i Thy fastslår, at der venter en barsk periode for ham og kollegerne.

- Faktisk er vi nu nærmest blevet sponsorer for en pæn del af danskernes flæskestege og medister til julen. Det koster os fire-fem kr. i tab pr. kilo svinekød, som vi leverer til slagteriet. Det er uholdbart. Prisen skal op, så tingene kommer til at hænge sammen, siger Søren Hansen til Jyllands-Posten.

Forklaringen på den anspændte situation er, at omkostningerne til foder er steget kraftigt i år som konsekvens af kornprisernes himmelflugt. Slagterierne har dog ikke samtidig kunnet skrue op for afregningsprisen, da der internationalt fortsat er for stort udbud af svinekød.