Foto: TV2/Nord

Landmænd blæser på randzone-lov

Op mod hver fjerde nordjyske landmand blæser på randzone-loven i forbindelse med forårets såning.

Det konkluderer landboforeningerne overfor DR Nordjylland på baggrund af indberetninger om, hvor meget jord den enkelte landmand vil dyrke.

Landmændene må ifølge Randzone-loven ikke dyrke jorden i bræmmer på 10 meter på hver side af et vandløb og de stoler ikke på fødevareminister Mette Gjerskovs løfter om, at de får økonomisk kompensation for at opgive at dyrke jorden.

Og det får landmændene til at boykotte loven, siger chefkonsulent Flemming Floor Jensen fra landbrugsorganisationen Agri Nord til DR Nordjylland.

- Det er helt klart fordi, man bliver bedt om at lægge randzoner ud og man ved ikke om der er kompensation for det. Der er jo stor usikkerhed om det her, siger han.

Også hos den anden landbrugsorganisation i Nordjylland, Landbo Nord genkender man landmændenes modvilje, siger chefkonsulent Jens Elbæk.

- Man mener, at det er ekspropriation, man stjæler deres jord og det er usikkert om man får en betaling for det, siger han.

Randzonerne skal laves ved de vandløb, hvor der regelmæssigt strømmer vand, men det er faktisk ikke nemt at afgøre, fortæller Jens Elbæk.

- Og der ikke nogen, der ved hvor de er henne. Hovedparten af randzonerne ligger ved gravede grøfter. Lige nu er der jo tørt derude og ikke vand i ret mange grøfter, men hvis vi kommer på et andet tidspunkt af året, så regner det og så er der vand i grøften. Så det er ikke så nemt, siger han.

Og hos Agri Nord er billedet det samme.

- Det er mildest talt umuligt. Det er beskrevet som at sælge elastik i metermål. Det kan jo tolkes og der er ikke nogen klare retningslinjer, siger Flemming Floor Jensen.

Senere i dag er fødevareminister Mette Gjerskov (S) kaldt i samråd af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, netop for at få dokumentation fra ministeren, der beviser, at der er kompensation på vej til landmændene.