05:05

Lige nu står marker, haver og veje under vand mange steder i landet. I Nordjylland er det især gået ud over Brønderslev, der har fået 900 millimeter regn - det er 12 procent mere end på et gennemsnitligt år. Den megen nedbør har store konsekvenser.

Mange steder i Nordjylland står markerne under vand. Foto: Christian Henriksen

Jens Peter Jensen til venstre kigger på sine våde marker sammen med planteavlskonsulent Jacob Møller. Foto: Christian Henriksen

Foto: Brian Borch Daugaard

1 af 4

Landmand: Der er tæskevådt overalt

Mange steder i Nordjylland står markerne under vand, og det truer vintersæden, som mange steder skal sås om på de ramte marker.

2017 blev det vådeste år længe, og i Nordjylland er det især gået ud over Brønderslev, der har fået over 900 millimeter regn - hvilket er 12 procent mere end på et gennemsnitligt år. 

- Der er tæskevådt over det hele, lyder det fra landmand Jens Peter Jensen. 

Han er landmand i Nordjyllands vådeste kommune Brønderslev. Her faldt der i 2017 100 mm mere regn end i et normalt nedbørsår, og det er ikke bare hans marker, som er meget våde i øjeblikket. I hele Nordjylland var 2017 meget regnfuldt, og mange steder står markerne under vand.  

- Der er store pletter, der står under vand. Vi ser vand, som vi ikke har set før. For 5 år siden begyndte jeg at skulle pumpe i en brønd, så jeg ikke fik vand i min korngrav. Det er blevet værre år for år. Grundvandet stiger simpelthen, siger Jens Peter Jensen. 

De store mængder vand på markerne har store konsekvensker for landmændene. Flere steder ligger der stadig halm på markerne ligesom kartoffel og majs høsten ikke kom i hus alle steder. Hos Jens Peter Jensen i Brønderslev er vintersæden ramt af vandet på markerne.

- Der hvor vandet står her, der går afgrøderne ud, for der er grænser for hvor lang tid, at de kan tåle at stå under vand, siger planteavlskonsulent Jacob Møller fra LandboNord.

De store regnmængder volder ikke bare landmændene problemer. Vandet truet også flere steder med at oversvømme huse, som i Elling ved Frederikshavn. Her blev et stor område  oversvømmet i 2014. De seneste måneder har det to gange været nødvendigt at pumpe vand væk fra området. 

Det er et stort problem, for det regner meget. Markerne er mættet, og jorden suger ikke mere vand

 

- Det er et stort problem, for det regner meget. Markerne er mættet, og jorden suger ikke mere vand, siger driftsleder i Park og Vej i Frederikshavn Kommune, Peter Nielsen.  

I Elling forhindrer et nyt dige og alarmeringssystem oversvømmelser, men problemer med regnvandet er kommet for at blive.

- Jeg tror, at vores borgmester skal finde flere penge til klimasikring, for det her kommer vi til at opleve fremover, lyder vurderingen fra Peter Nielsen. 

Breddere vandløb så vandet kan komme væk kan være med til at løse noget af problemet med vand på markerne. Det kræver at myndighederne giver tilladelser. 

I Brønderslev er Jens Peter Jensen klar til at tage sin del.

- VI må til at dræne ikke bare i de lavere områder, men også højere oppe, og så skal vi have vandløbene dimenssioneret til at tage de større mængder regnvand, siger Jens Peter Jensen.