Lange udbudstider på nordjyske huse

Aldrig har det taget så lang tid at sælge sit hus. I snit tager det ni måneder, oplyser Realkreditrådet, men i Nordjylland er vi oppe på mellem ti og elleve måneder.

Det er slaraffenland for køberne af en ny bolig. Sælgerne er pressede, for det har aldrig før taget så lang tid som nu at få solgt sin bolig. Det viser tal fra Realkreditrådet.

Samlet kan man forvente, at det vil tage ni måneder fra man sætter huset til salg til slutsedlen er underskrevet. Og det er rekord siden 2004, hvor man begyndte at måle salgstider på ejerboliger.

Samlet står der 69.900 ejerboliger til salg på internettet. Det er fordelt med 46.849 parcel- og rækkehuse, 10.865 ejerlejligheder og 12.169 fritidshuse i hele landet. Det er lidt mindre - 1300 færre - end for en måned siden og 8000 flere end sidste år.

- Den seneste måneds fald i antallet af boliger, der står til salg, er desværre ikke udtryk for, at det går bedre på boligmarkedet. Der står fortsat væsentlig flere boliger til salg end sidste år, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Det er især i yderområderne, der er mange huse til salg. Og det er med til at lægge ekstra pres på boligmarkedet, fastslår direktøren.

De længste udbudstider findes udenfor landets største byområder. Udbudte huse i Vest- og Sydsjælland har eksempelvis stået længst tid på markedet med gennemsnitligt 11 måneder.

I Nordjylland, på Bornholm og i Vestjylland ligger udbudstiderne på huse over landsgennemsnittet med 10-11 måneder. De korteste udbudstider er i Hovedstaden med gennemsnitligt fem måneder for udbudte parcel- og rækkehuse.

Sælgerne har dog sat prisen ned. Prisen på salgsskiltene er 3,1 procent lavere end sidste år - som gennemsnit. De største nedsættelser er sket i Nordsjælland samt Vest- og Sydsjælland med tæt på seks procent.

- De lavere priser på salgsskiltene har ikke været tilstrækkelige til for alvor at lokke køberne frem. Det er svært for unge at komme ind på arbejdsmarkedet, og folk i job ser ikke længere så lyst på fremtiden som tidligere, siger Ane Arnth Jensen.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland