Låste døre forsinkede brandindsats

Foto: Daniel Mikkelsen

Brandfolkene var nødt til at smadre op imod 30 hoveddøre, da de skulle evakuere flere opgange under en brand i Aalborg i går.

Simon Madsens dør er banket ned af brandvæsnet. Han flygtede over hals og hoved da han opdagede at der var brand i hans opgang i Sankt Jørgens Gade 4. Under flugten låste han døren efter sig.

- Det tænkte jeg ikke over. Døren smækker, når man lukker den, og jeg lukker altid døren efter mig. Jeg tror det var en naturlig handling, at jeg lukkede den, siger Simon Madsen her dagen derpå.

Fem opgange og en biograf blev evakueret under branden, hvor der var ild i en tagterrasse i træ. Mange havde som Simon låst døren efter sig, men brandvæsnet skal ind.

- Hvis jeg skal kunne sige at en evakuering af en bygning er i orden, så skal jeg være 100 procent sikker på at alle beboere er ude, og det kan jeg ikke hvis døre er låst. Så vi skal ind også selvom døren er låst, siger Jakob Schmidt, der er indsatsleder hos Beredskabscenter Aalborg, og så netop ledede indsatsen i går.

De låste døre sinkede arbejdet for brandvæsnet, der måtte banke 30 døre ned. Et alvorligt problem som brandfolkene ofte står overfor under en brand.

- I modsætning til at kunne tømme en opgang på fem minutter, så skal vi måske bruge et kvarter, fordi vi skal slå alle dørene ind, så det forsinker en indsats. Samtidig kunne der også være folk i fare derinde. Der kan være en borger der er snublet over et dørtrin på vej ud, og som ligger bevidstløs derinde, mens det brænder. Så bliver hjælpen jo også forsinket derind til, siger Jakob Schmidt.

Ingen kom noget til under branden. De smadrede døre bliver nu en sag for forsikringsselskaberne. Brandårsagen er stadig ukendt. Politiets teknikere undersøger sagen.

Forsiden lige nu