Lav mælkepris sender landmænd i knæ

Mælkeprisen er på det laveste niveau siden 2009, og det presser de nordjyske landmænd så hårdt, at flere af dem kan blive tvunget til til at aflevere nøglerne til banken.

Det har været sjovere for mælkeproducent Michael Bak Hansen fra Hjørring at malke sine 370 jerseykøer, end det er i øjeblikket. Mejeri-giganten Arla har nemlig sænket mælkeprisen, så landmanden nu kun får 2 kroner og 22 øre for hvert kg mælk, han leverer.

- Det er på ingen måde sjovt. Vi skal tage en beslutning, om det er det her, vi vil. Jeg har 20 år tilbage, inden jeg skal have noget pension, og lige nu er der ingenting tilbage, så der skal ske et eller andet, siger Michael Bak Hansen.

Prisen på mælk har nået det laveste niveau siden 2009. Årsagen er, at Rusland og Kina har stoppet deres import, og det rammer de danske landmænd i afregningsprisen, at Arla ikke kan afsætte deres mælk.

- Situationen er alvorlig, for lige nu har vi svært ved at se et lyspunkt. Vi kan ikke se, hvornår vi får en højere mælkepris, så situationen er mere alvorlig, end vi har set den i mange år, siger Keld V. Nielsen, chefrådgiver, drift, i LandboNord.

For Michael Bak Hansen betyder faldet i mælkeprisen tusindvis af kroner om dagen. Hvis ikke mælkeprisen ændrer sig, står han med et tab på 1,9 millioner kroner, når året er omme.

De nordjyske landbrugsorganisationer LandboNord og Agri Nord vurderer, at en nordjysk mælkeproducent gennemsnitlig taber mellem 600.000 og 1,3 millioner kroner i år.

- Det betyder, at vores landmænd skal spørge bankerne om at låne penge bare for at få den daglige drift til at fungere. I Michael Bak Hansens tilfælde snakker vi om at låne 5000 kroner om dagen for at være her det næste år, siger Keld V. Nielsen.

Bankerne har ikke mulighed for at hjælpe alle de nordjyske mælkeproducenter, og derfor kan nogle af dem risikere at måtte aflevere nøglerne til gården som følge af krisen.

- Der kan godt være fem til ti procent, som får det vanskeligt, og som måske skal ud og forsøge at sælge deres gård til naboen. Det vil kunne ske, siger Per Sønderup, ordførende direktør i Jutlander Bank.

Michael Bak Hansen forsøger at malke videre i de kommende måneder, hvor han håber på, at situationen vender. Sker det ikke, ser han og familien sig måske nødsaget til at flytte fra gården.

- Det ville være trist, men det kan ikke hjælpe noget. Vi skal videre, siger Michael Bak Hansen.


Seneste nyt

fra Nordjylland