Lavere frafald på erhvervsuddannelsernes grundforløb
Foto: Tech College Aalborg
Flere elever på de nordjyske erhvervsskoler gennemfører deres grundforløb.
Flere elever på erhvervsuddannelserne gennemfører deres grundforløb på erhvervsuddannelserne.
Erhvervsuddannelsesreformen i 2014 medførte ændrede optagelseskrav på erhvervsskolerne. Det betød blandt andet karakterkrav på 02 i dansk og matematik og mere forventningsafstemning med elevene inden start. Det har også her i Nordjylland medført mindre frafald.
Danske Erhvervsskoler har bedt sine 65 medlemsskoler indberette tallene og det er de første landsdækkende offentliggjorte tal for, hvordan det er gået med det første hold af GF1-elever.
Frafalds procenter på hovedområderne
Teknologi, byggeri og transport, i Nordjylland: 20,7 procent
Teknologi, byggeri og transport, på landsplan: 15,3 procent
Kontor, handel og forretningsservice, i Nordjylland: 5,7 procent
Kontor, handel og forretningsservice, på landsplan: 9,2 procent
Fødevarer, landbrug og oplevelser, i Nordjylland: 20,9 procent
Fødevarer, landbrug og oplevelser, på landsplan: 18,5 procent
På landsplan startede der i sommer 2015 10.440 elever på GF1 fordelt på de fire hovedområder, og i januar 2016 fuldførte 8.935 elever, så der er et frafald på 1.505 elever, som svarer til 14.4 pct. på GF1.
Da grundforløbet er nyt, er det ikke muligt at sammenligne direkte med sidste år, men første del på erhvervsuddannelserne har typisk været præget af et stort frafald. Kun 63 procent af eleverne gennemførte grundforløbet i 2014, så der var altså tale om et frafald på knap 37 procent. Flere erhvervsskoler mener da også, at det lavere frafald ligger i klar forlængelse af, at erhvervsuddannelserne har fået flere motiverede og målrettede elever. Det handler blandt andet om, der er indført et adgangskrav på 02 i dansk og matematik.
Grundforløb 1 var en ny opfindelse i EUD-reformen, hvor eleverne fra 9. og 10. klasse bliver introduceret til flere erhvervsuddannelser, vejledes og har flere almene fag. Samtidig er der her mulighed for at etablere holdfællesskaber og dermed skabe et godt ungdomsmiljø for eleverne.
Formålet med reformen var netop at tiltrække og fastholde flere direkte fra folkeskolen, så Danske Erhvervsskolers direktør Lars Kunov er godt tilfreds med gennemførelsesprocenten på GF1.
- Det er et fantastisk flot resultat i betragtning af at det er første hold og både elever og skoler skal gøre sig nogle erfaringer. Så jeg tror på, at gennemførelsesprocenten vil stige yderligere de kommende år. Nu skal vi så bare have nogle flere til at søge ind på en erhvervsuddannelse, siger Lars Kunov.
På Christiansborg har man sat et mål om, at 30 pct. af en ungdomsårgang vælger en erhvervsuddannelse i 2025 på grund af behovet for faglærte. Det var knap 19 pct. i 2015.
- Om en måneds tid har vi tallene for 2016, og det bliver spændende, om vi kan se fremgang. Men der skal en massiv indsats i folkeskolen til, hvis det skal lykkes at flytte flere tusinde elever de kommende år, tilføjer Lars Kunov.
Efter GF1 fortsætter langt de fleste af eleverne på GF2, hvor de så går sammen med de elever, der starter direkte på GF2, fordi de ikke kommer lige fra folkeskolen. I januar startede i alt 17.388 elever på GF2 og ca. 20 pct. af dem har valgt eux, hvor eleverne får både en faglært uddannelse og en gymnasial eksamen.