LIGE NU:

Liver Å forurenet af slam

Slam fra renseanlægget i Hjørring har forurenet den hårdtprøvede Liver Å. Lystfiskerne holder nu vejret indtil der er klarhed over hvad der er sket med fiskeynglen i åen.  

Hjørring Kommune har hele formiddagen taget prøver af Liver Å som normalt er krystalklar på denne tid af året. I dag er den rødbrun.

Lystfiskerne kan endnu engang kun se på mens års arbejde med at fremme fiskebestanden måske ligger i ruiner.

- Man bliver lidt deprimeret og mister modet. Vi har gjort en kæmpe indsats både med gydegrus og skjulesten til fiskene og så sker det her gang på gang, siger Michael Ejstrup Nielsen, bestyrelsesmedlem i Lystfiskeforeningen for Liver Å til TV2/NORD.

Slam fra en klaringstank på renseanlægget i Hjørring begyndte i går ved 18. tiden at sive ud i åen. Udslippet fortsatte natten over indtil det blev opdaget onsdag formiddag.

- Det må simpelthen ikke ske det her. Havde du spurt mig i går, så ville jeg have sagt at det ikke kunne ske, for vi har et overvågningssystem der skal fange den slags uregelmæssigheder som det her. Hvorfor det er svigtet det ved jeg ikke, men det skal vi have fundet ud af, siger Jacob Andersen, produktionschef hos Hjørring Vandselskab A/S til TV2/NORD.

Ifølge renseanlægget er der tale om meget fint slam som skulle forsvinde af sig selv og ikke true åens bestand af fisk.

- Vi har en lidt anden opfattelse. Det svæv der er i vandet kan fiskene tåle det? Hvis det sætter sig på gællerne og lukker dem så dør fiskene med sikkerhed, siger Michael Ejstrup Nielsen, bestyrelsesmedlem i Lystfiskeforeningen for Liver Å til TV2/NORD.

Hjørring Kommune vil nu indfange nogle af fiskene i åen for at undersøge om de har taget skade af forureningen.