Foto: Trygfonden

Livreddere advarer: Bad ikke i tordenvejr

Den kommende uge bliver lun, og i flere omgange kan det varme vejr afstedkomme tordenbyger. Og tordenvejr er ikke badevejr, advarer livreddere.

De nordjyske badestrande har i sommeren, der er gået, bestemt ikke været velbesøgte. Koldt og gråt vejr har præget juni og juli, men denne første uge i august er anderledes lun.

Vejrudsigterne melder om sommerlige temperaturer, så hvis badebukserne og bikinierne skal i brug i år, skal man måske tage bestik af varmen.

TrygFondens kystlivreddere har dog et godt råd til de nordjyder, der vil i vandet. Der er nemlig også risiko for tordenvejr i vejrudsigterne.

- Når det tordner, bør man ikke bade. Risikoen for, at et lyn slår ned i vandet, er ikke større end på land, men salte og mineraler gør vandet strømledende, og derfor er der større risiko for at blive ramt af et lyn, hvis man befinder sig i vandet. Lyn kan være så kraftige, at de kan slå en person ihjel, selvom om det slår ned 100 meter væk. Man bør derfor altid skynde sig op af vandet, også selv om det ser ud til, at tordenvejret er langt væk, siger Anders Myrhøj, der er chef for sekretariat og drift i TrygFonden Kystlivredning.

Når tordenbygerne truer, lyder rådet at man skal søge indendøre. Og hvis man ikke kan det, så søg gerne ind i en bil med fast tag eller krumme sig sammen.

- Hvis man er på stranden og ikke har mulighed for at søge indendørs eller har en bil, så gælder det om at gøre sin kropsoverflade så lille som mulig ved for eksempel at sætte sig på hug med hovedet mellem benene. Det er ikke en god idé at stille sig under et træ, da lynet som regel slår ned i genstande, der rager op i luften. Derfor skal man også altid sætte sig så langt væk som muligt fra masten, hvis man er ombord på en sejlbåd, siger Anders Myrhøj.

TrygFondens kystlivreddere er til stede på seks nordjyske strande i uge 32 og 33 inden de slutter denne badesæson.

I uge 31 havde de nordjyske livreddere 913 aktioner i alt. De 884 af disse var oplysende.