Livreddere roser badegæster: - Vi kunne ikke have ønsket os en bedre start på badesæsonen
Det rød-gule flag har erstattet det tidligere grønne flag for at signalere, at man altid skal være på vagt. Det grønne flag kunne give en falsk tryghed.
Trygfondens Kystlivredning fik ikke behov for at redde badegæster i land på sæsonens første weekend.
Weekendens lune vejr med høje temperaturerne og bagende sol fristede mange nordjyder til at dyppe tæerne i havet.
Men selv om bølgerne var fyldt med sommerkåde børn og voksne, gav det ikke anledning til redningsaktioner hos livredderne langs strandene.
- Vi kunne ikke have ønsket os en bedre vejrmæssig start på badesæsonen, og selvom der var mange mennesker i vandet, foregik det stille og roligt, og uden at nogen var i fare, siger René Højer, projektchef i TrygFonden.
Livredderne vurderer løbende, hvor på stranden der er sikrest at bade
René Højer, projektchef i TrygFonden
På ingen af de seks strande, hvor Trygfonden har udstationeret livreddere, var der såkaldte "livreddende aktioner". Situationer, hvor en person er i livsfare.
Det viser nye tal fra Trygfondens Kystlivredning.
Kun på Tornby Strand, Palmestranden og Sønderstrand var der førstehjælpsaktioner - fem ialt.
Derudover var der i hele Nordjylland 12 forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der for eksempel har taget et badedyr med i vandet, og 540 oplysende indsatser med gode råd til de badende.
Livreddernes aktioner i Nordjylland 23.-25. juni 2023
Blokhus: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 1 forebyggende aktion og 88 oplysende indsatser
Løkken: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 1 forebyggende aktion og 84 oplysende indsatser
Tornby: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 1 forebyggende aktion og 71 oplysende indsatser
Palmestranden: 0 livreddende aktioner, 3 førstehjælpsaktioner, 0 forebyggende aktioner og 116 oplysende indsatser
Sønderstrand: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 9 forebyggende aktioner og 110 oplysende indsatser
Tversted: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 0 forebyggende aktioner og 71 oplysende indsatser
Ialt for hele Nordjylland: 0 livreddende aktioner, 5 førstehjælpsaktioner, 12 forebyggende aktioner, 540 oplysende indsatser
Kilde: Trygfondens Kystlivredning
Følg anvisninger
Hvis du vil sikre dig selv og dine børn en tryg badetur sommeren over, anbefaler Trygfonden, at du bader mellem de opsatte flag.
- Livredderne vurderer løbende, hvor på stranden der er sikrest at bade, og de flytter derfor nogle gange på flagene, som markerer badeområdet. Strømforholdene kan ændre sig, og derfor står flagene ikke altid samme sted. Når du bader mellem flagene, har du en ekstra sikkerhed for, at du ikke pludselig bliver overrasket af et revlehul, og livredderne har hele tiden et øje på alle, som bader i zonen, siger Trygfondens projektchef.
4 gode råd til en tryg badetur - lær stranden at kende
Læg mærke til, om badestedet har et grønt redningsnummerskilt, så du kan oplyse din placering til redningsmandskabet, hvis du får brug for hjælp. Er der ikke et redningsnummerskilt, så noter den nærmeste adresse.
Læs sikkerhedsskiltet, hvis der er placeret et på stranden – der er bl.a. nyttig information om redningsudstyr og forholdene i vandet.
Spørg en lokal eller livredderne til råds om forholdene i vandet – er det fx en flad strande eller en stejl strand, så der hurtigt bliver dybt? Og er der særlige strømforhold?
Bad ikke tæt på moler og høfder, da der kan være risikofyldte strømforhold.
Find flere gode råd til at forberede en tryg strandtur på Respektforvand.dk
Kilde: Trygfondens Kystlivredning
Vejret denne uge er noget lunefuldt og indbyder måske ikke til den helt store badeseance. Men det bliver der rig mulighed for periodevis resten af sommeren.
- Selvom vejret ser mere ustadigt ud i den kommende uge, er badevandet særdeles lunt i forhold til en normal dansk sommer. Så der er stadig gode muligheder for at få en dukkert, selvom solen gemmer sig bag skyerne, fortæller René Højer, projektchef i TrygFonden.
Livreddernes fire typer indsatser
Livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
Førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
Forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
Oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om fx de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.
Kilde: Trygfondens Kystlivredning