02:18

Indtil videre har der denne sommer ikke været en eneste livreddende aktion fra de seks livreddertårne i Nordjylland.

Foto: Lars Christoffersen

1 af 2

Livredderne har travlt - Men med oplysende aktioner

Vejret skriger ikke ligefrem sommer. Alligevel har livredderne på Blokhus strand travlt. De har nemlig haft massevis af oplysende aktioner.

Kalenderen siger sommer, men det er ikke fordi de nordjyske strande bliver overrendt. Det lader livredderne i Blokhus sig ikke stoppe af. De bruger i stedet tiden på at lave såkaldte oplysende aktioner. 

De har nemlig travlt med at henvende sig til de folk, der trods vejret har bevæget sig ud i sandet og vandet. De uddeler foldere krydret med gode råde om, hvordan man bedst muligt passer på sig selv på stranden. 

Nedenfor er en opgørelse over, hvad livredderne i Nordjylland har brugt den sidste uge på. Og tallene fortæller sit tydelige sprog. Der er meget få aktioner, der har med farlige situationer at gøre. Til gengæld er der mere end tusinde oplysende indsatser. 

Aktionstal fra uge 28

Nordjylland: 0 livreddende aktioner, 14 førstehjælpsaktioner, 22 forebyggende aktioner, 1.070 oplysende indsatser
  • Blokhus: 0 livreddende aktioner, 3 førstehjælpsaktioner, 9 forebyggende aktioner og 125 oplysende indsatser
  • Løkken: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 2 forebyggende aktioner og 109 oplysende indsatser
  • Tornby: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 0 forebyggende aktioner og 58 oplysende indsatser
  • Palmestranden: 0 livreddende aktioner, 3 førstehjælpsaktioner, 3 forebyggende aktioner og 290 oplysende indsatser
  • Sønderstrand: 0 livreddende aktioner, 6 førstehjælpsaktioner, 2 forebyggende aktioner og 174 oplysende indsatser
  • Tversted: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 6 forebyggende aktioner og 314 oplysende indsatser 

Og det er blandt andet råd om, hvad man gør, hvis det begynder at tordne, livredderne bringer videre til strandgæsterne. Og her lyder det klare råd: søg indendøre, når det tordner. 

- Hvis man er så uheldig at befinde sig udenfor, når det tordner og lyner, gælder det om at gøre sin kropsflade så lille som mulig. Det vil sige, at man skal sætte sig på hug med hovedet mellem benene og vente, til tordenvejret er forbi. Man må ikke søge tilflugt under høje genstande som fx træer. Hvis man befinder sig på en sejlbåd, skal man også sætte sig så langt væk fra masten som muligt fx i kahytten. For lynet slår gerne ned i ting, der rager op i luften, fortæller Anders Myrhøj, TrygFonden Kystlivredning. 

TrygFonden Kystlivrednings livreddere har stået klar på udvalgte strande i Nordjylland og resten af Danmark fra den 20. juni. Har man planer om at tage en tur på stranden, så opfordrer de til, at man husker de fem baderåd. De er også en del af livreddernes oplysende aktioner. 

 

De fem baderåd

1. Lær at svømme
Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
 
2. Gå aldrig alene i vandet
Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.
3. Læs vinden og vandet
Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
 
4. Lær stranden at kende
En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
5. Slip ikke børnene af syne
Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: Trygfonden