LIGE NU:

Løfte om borgermøde i Fokus: - Vi er nødt til at gøre noget ved det - derfor vil vi i dialog

I mandagens udgave af Fokus lovede formanden for Regionsrådets akut- og praksisudvalg en stribe borgermøder, der skal sikre sundhed og tryghed, når tre vagtlægekonsultationer lukker 1. marts.

- Der er helt klart nogle ting, vi skal se på. Derfor skal vi også ud og drøfte det med borgerne nu.

Sådan siger formanden for Regionsrådets akut- og praksisudvalg, Mogens Ove Madsen - og lover dermed et borgermøde i både Farsø, Brovst og Skagen, hvor vagtlægekonsultationerne lukker pr. 1. marts.

Udmeldingen kommer i mandagens udgave af det aktuelle debatmagasin Fokus, som har premiere på TV2 NORD Salto mandag 3. februar kl. 19.50. Her er emnet netop de stærkt kritiserede lukninger af lægevagterne.

quote Nu vil vi i udvalget se på, hvordan vi kan kompensere for det her, og det arbejde vil vi gerne i gang med og drøfte, hvad vi så kan gøre, når det ikke er muligt at trække lægerne til fadet. Og der vil jeg gerne lægge op til en åben drøftelse.

Mogens Ove Madsen, Regionsrådets akut- og praksisudvalg

Formand Mogens Ove Madsen uddyber:

- Nu vil vi i udvalget se på, hvordan vi kan kompensere for det her, og det arbejde vil vi gerne i gang med og drøfte, hvad vi så kan gøre, når det ikke er muligt at trække lægerne til fadet. Og der vil jeg gerne lægge op til en åben drøftelse, og derfor vil jeg gerne invitere De Praktiserende Lægers Organisation til, at vi tager initiativ til et offentligt møde i Brovst, Farsø og Skagen. Hvor vi lægger de her ting frem og diskuterer med borgerne og hører dem om deres synspunkter, siger han.

Invitationen blev vel modtaget hos De Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

- Jeg er ret sikker på, at mine kolleger i Nordjylland gerne vil træde til, og ellers tager jeg meget gerne til Region Nordjylland for at forklare, hvad det her går ud på. For os er det en meget, meget god aftale – også for borgerne i hele Region Nordjylland. Det handler ikke kun om lægevagtsdækningen i de her tre byer. Det handler om dækningen i hele regionen for alle borgere de næste 5-10 år, forklarer Christian Freitag.

 

På borgermøderne vil politikere fra Regionsrådet spørge både borgerne, borgmestrene i de tre berørte kommuner (Frederikshavn, Vesthimmerland og Jammerbugt) samt repræsentanter for De Praktiserende Lægers Organisation (PLO), hvordan de mener, de lokale vagtlægekonsultationer bør se ud.

- Vi er nødt til politisk at gøre noget ved det – og det vil vi arbejde hårdt for kommer til at ske, Mogens Ove Madsen, formand for Regionsrådets akut- og praksisudvalg.

Tilbuddet om en åben dialog omkring de fremtidige muligheder falder i god jord hos Jammerbugt Kommunes borgmester.
 
- Det er fint, at Mogens Ove Madsen vil afholde borgermøder i de berørte byer og komme i gang med en dialog om, hvad man kan gøre i stedet for – på samme måde som dengang, vi nedlagde Brovst Sygehus, siger Mogens Gade (Venstre) - og fortsætter:

- Jeg synes, det har været fint, vi har været til dialog her på TV2 NORD – det har været med til at give en fremstrakt hånd, og det vil jeg gerne kvittere for. Men udgangspunktet er stadigvæk, at den aftale, vi har med regionen, også holdes i morgen, siger Mogens Gade.

quote Hvis den udvikling fortsætter, har vi en møg-ond cirkel, som giver borgerne dårligere og dårligere adgang til den praktiserende læge. Vi skal have lægerne til at nedsætte sig som læge i region Nordjylland.

Christian Freitag, formand for De Praktiserende Lægers Organisation (PLO)

Borgermøderne vil ifølge Mogens Ove Madsen (Soc.dem.) finde sted inden for et par uger - og senest inden for en måned.

Læger: Aftalen forbedrer lægevagten

Siden den nye aftale mellem Region Nordjylland og De Praktiserende Lægers Organisation (PLO) blev underskrevet onsdag 29. januar, har den mødt skarp kritik fra flere sider.

De tre nordjyske borgmestre i de berørte kommuner, Mogens Gade, Birgit Hansen og Per Bach Laursen, mener ikke, de på forhånd blev orienteret om lukningen.

Sammen med borgerne i Skagen, Farsø og Brovst frygter borgmestrene, at det vil få alvorlige sundhedsmæssige følger for især ældre og svage borgere, der fra 1. mart vil få længere til nærmeste vagtlæge.

Under debatten i Fokus fortalte formand for De Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Christian Freitag, at aftalen blev indgået på grund af den store lægemangel i Nordjylland.

Problemer har været undervejs i 10 år. Man er gået fra at have 350 læger til 280 i Region Nordjylland. Dermed mangler der 20 procent læger, som de nuværende læger skal dække ind.

 

Derfor var der ifølge PLOs formand brug for en ny aftale.

- Hvis den udvikling fortsætter, har vi en møg-ond cirkel, som giver borgerne dårligere og dårligere adgang til den praktiserende læge. Vi skal have lægerne til at nedsætte sig som læge i region Nordjylland. Jeg er ikke i tvivl om, at det her vil vende udvikling fra et faldende antal lægere til et stigende antal. Og det vil komme alle nordjyderne til gavn. Og det håber jeg, man også tager med, når man ærgrer sig over, man mister tre lægevagtkonsultationer, siger Christian Freitag.

Allerede nu kan du se mandagens aktuelle Fokus - lige her:

 

Du kan også lytte til Fokus på Spotify: