Løngab, kvindedrab og øremærket barsel: Læs de vigtigste ligestillingshistorier for det seneste år

I anledning af kvindernes internationale kampdag har vi hevet de mest dagsordensættende historier frem fra det seneste år med fokus på kønsroller og ligestilling.

Hvor er ligestillingskampen i dag, og er den overhovedet stadig nødvendig i år 2022?

Det spørgsmål stiller mange sig selv hvert år, når kalenderen viser 8. marts - kvindernes internationale kampdag. 

quote Hvis du stiller med 11 målmænd eller 11 angribere, så vinder du jo ikke. Det er dét med at få sat sit hold og få diversiteten ind i det

Mette Bach Kjær, direktør, Plus Bolig

Men måske datoen er mindre underordnet - fordi det er den daglige kamp for lige rettigheder og muligheder uanset køn, der tæller.

På TV2 Nord er ligestilling og historier om stærke kvinder noget, vi har dækket utallige gange siden sidste kampdag - alt lige fra utrygge kvinder, der lærer selvforsvar til det store løngab mellem nyuddannede IT-kandidater.

Få et udsnit af historierne her:

Nordjyske kvindehistorier vi husker

Flere kvinder i bestyrelser

Mette Bach Kjær Foto: Julie Schou Nielsen / TV2 Nord

Kvinderne er i undertal i de største nordjyske virksomheders bestyrelser. Det kunne vi fortælle i forbindelse med regeringens udspil på området.

Direktør i Plus Bolig, Mette Bach Kjær er medlem af fem bestyrelser. Hun har en fortid som fodboldspiller og mener, at forskellighed på banen er essentielt på samme måde, som det er i bestyrelsesarbejdet.

- Hvis du stiller med 11 målmænd eller 11 angribere, så vinder du jo ikke. Det er dét med at få sat sit hold og få diversiteten ind i det. Her tænker jeg både på køn, alder og etnicitet og meget andet, forklarer hun i denne artikel. Rikke Mølgaard, der er nordjysk professionelt bestyrelsesmedlem siger dog nej tak til kønskvoter, selvom hun ønsker mere diversitet.

Vold mod kvinder

Blomster og lys til ære for Mia Skadhauge ved Netto på Vesterbro i Aalborg, lørdag den 12. februar 2022. Foto: Malthe Birger Jensen / TV2 Nord

Drabet på Mia Skadhauge Stevn satte i februar en stor debat i gang om kvindedrab og vold mod kvinder, fordi størstedelen af drabsofre og voldsofre er kvinder. Det italesatte TV2 Nord-journalist Josefine Blicher Brader blandt andet i denne artikel, og flere unge, nordjyske kvinder fortalte også om, hvordan de efter drabet følte sig mere utrygge:

- Utrygheden har altid ligget i baghovedet, men det er blevet meget værre nu, fortalte 25-årige Gunnleyg Eliasen, da hun var i Jomfru Ane Gade kort efter drabet på Mia Skadhauge Stevn.

Flere kvinder lærer selvforsvar

Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Flere kvinder har dog taget sagen i egen hånd og forsøger at håndtere følelsen af utryghed. Det har en gruppe i Hjørring for eksempel gjort ved at melde sig til et lynkursus i den lokale Jiu-Jitsu Klub.

49-årige Antoinette Weesgaard er én af dem - hun har i flere år tænkt på, at hun gerne vil lære selvforsvar.

- Jeg er blevet ældre, og der er flere ting ved kroppen, der værker. Hvis der sker noget, så kan jeg ikke bare stikke af. Så hvis man kan nogle små fifs, vil det være godt, siger hun.

Læs hele den historie her.

Mere barsel til mænd

Familien Hoffmann Pfeiffer fra Sindal. Foto: Malthe Birger Jensen, TV2 Nord

I forbindelse med efterårets debat om 11 ugers øremærket barsel til mænd besøgte vi familien Hoffmann Pfeiffer der indenfor halvandet år havde fået to børn. Her var det naturligt for familien, at far tog del i barslen. 

- Det giver mig en mulighed for at få en rigtig god forbindelse til mine børn og få et rigtig godt bånd med dem fra starten, forklarede Peter Hoffmann Pfeiffer til TV2 Nord, der dog ikke mente, at tvang var den bedste løsning.

Den øremærkede barsel blev vedtaget - tjek hvad det betyder for dig her.

Stort løngab for IT-kandidater

1781 kroner om måneden - så meget mindre kan Anne Gustenhoff forvente at få i forhold til sine mandlige medstuderende i månedsløn, når hun til sommer er uddannet kandidat i it.

En ny opgørelse fra fagforeningen IDA viser nemlig, at det beløb er den gennemsnitlige forskel på kønnenes startløn indenfor it-området. 

- Det, synes jeg, lyder mærkeligt, siger 27-årige Anne Gustenhoff, der læser en kandidat i it-design og applikationsudvikling på Aalborg Universitet.

Læs historien om løngabet her.

Få kvinder på stemmesedlen

I forbindelse med kommunalvalget kunne vi på TV2 Nord fortælle, hvordan de, der vil i byrådet, hedder Peter eller Jens og er 52 år. Der var altså ikke mange kvinder på stemmesedlerne. Flere nordjyske vælgere så gerne flere kvindelige kandidater.

- Det er noget, der skal arbejdes mere på. Man ved, at kvinder har sværere ved selv at gå ind i politik, så dem skal partierne ud og have fat i, sagde blandt andet Benjamin Risager Jørgensen fra Aalborg.

Kønsfordelingen var også skæv i mange af de nordjyske byråd, der endte med at blive valgt. Blandt andet blev kun fem kvinder valg ind i Brønderslevs byråd, der har 27 pladser.

Til gengæld blev rekordmange kvinder valgt ind i regionsrådet.

Samtykke på skoleskemaet

Foto: TV2 Nord

I kølvandet på MeToo-debatten de seneste år er samtykke kommet på dagsordnen. Skoleelever landet over havde det også på skemaet i uge seks - i forbindelse med Sex og Samfunds årlige kampagne.

- Man lærer jo, at det er okay at sige fra, og det ikke er en selv, der er noget galt med, men det faktisk er den anden, der gør noget forkert, sagde Anna Ella Agerkvist Aubertin fra 8. klasse på Skørping Skole efter dagens seksualundervisning.

Samtykkeloven trådte i kraft 1. januar sidste år - læs mere om den her.


Seneste nyt

fra Nordjylland