Lovlydige nordjyder: Færre sigtes for at tale i telefon under kørsel
Foto: Daniel Mikkelsen
Antallet af sigtelser mod personer, der bruger mobiltelefonen under kørsel er faldet markant i Nordjylland de seneste år.
De fleste kender det godt. Telefonen ringer, mens du er på vej hjem fra arbejde og sidder bag rattet i bilen. Vi ved godt, det er ulovligt at tage den, men det er lidt fristende at gøre det alligevel.
Og så alligevel.
Tilsyneladende er nordjyderne blevet bedre til at lade telefonen ligge. Det viser opgørelser fra Nordjyllands Politi over antallet af sigtelser for at tale i håndholdt telefon under kørsel.
- Vi kan også se, når vi kører derude, at der er ikke så mange, der ligger og taler i mobiltelefon, mens de kører, som vi før har oplevet. Jeg tror, der er flere ting, der spiller ind. Vi har haft meget fokus på mobiltelefonerne, og så er der også mange nye biler, der har bluetooth i dag, siger politikommissær ved Nordjyllands Politi, Jan Stagsted.
70 procent færre telefonsyndere
Antallet af nordjyder, der bliver sigtet for netop at ringe og SMS'e, mens de kører bil, er faldet voldsomt inden for de seneste fire år. I 2014 var antallet af sigtelser for brug af mobiltelefon under kørsel helt oppe på 5045. Siden da er sigtelserne på området kun faldet.
I 2017 er der indtil videre kun 1501 personer, der er gået i fælden. Hos Rådet for Sikker Trafik bifalder de udviklingen.
Vi kan også se når vi kører derude, der er ikke så mange der ligger og taler i mobiltelefon, mens de kører, som vi før har oplevet.
Jan Stagsted, Politikommissær, Nordjyllands Politi
- Jeg tænker, at det er rigtig positivt, men det kan også have noget at gøre med, hvor meget politi der egentlig har været på gaden, siger Ursula Friis, der er seniorkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.
Nordjylland Politis erkender da også, at faldet af sigtelser på hele 70 procent de seneste år kan skyldes, at mange ressourcer er gået til blandt andet terrorsikring og grænsekontrol.
- Faldet er nok ikke helt retvisende. Vi har været udfordret på alle mulige andre områder i de seneste par år, så vi har måske ikke haft det tryk på, som vi har haft de foregående år. Men vi har stadig stort fokus på området, siger Jan Stagsted.
"Vi kan altid gøre det bedre"
Hver tredje dødsulykke i trafikken skyldes ifølge Rådet for Sikker Trafik uopmærksomhed. Rådet har i flere år kørt kampagner for at få flere til at køre bil, når de kører bil - blandt andet med videoen "tag posen af".
- Vi kan altid gøre det bedre. Det kan vi gøre, og det kan politiet. Det har en kæmpe stor effekt, siger Ursula Friis fra Rådet for Sikker Trafik.
Hos Nordjyllands Politi mener Jan Stagsted også, at antallet af sigtelser kan komme endnu længere ned.
- Måske skal der andre sanktioner til. Måske et klip, det ved jeg ikke, siger Jan Stagsted.