02:42

I de nordjyske genbrugsbutikker har der været travlt som aldrig før i år. De har oplevet, at deres omsætning i december måned overgår alle tidligere julemåneder.

Måske lander de under dit juletræ: Genbrugsjulegaver hitter

Nordjyllands største genbrugsbutik har haft travlt som aldrig før i december måned i år. Kunderne køber mere genbrug i december end tidligere.

Normalt ville den nu pensionerede kunstmaler Irma Haase ikke bruge de sidste dage inden jul i en genbrugsbutik, men i år har hun valgt, at nogle gaver ikke behøver at være helt nye.

Jeg synes, at det er sjovere at finde noget til lidt billigere penge.

- Irma Haase, Kunde, Blå Kors' genbrugsbutik.

Gaven til hendes eksmand finder hun nemlig i Nordjyllands største genbrugsbutik – Blå Kors’ genbrugscenter i City Syd.

- Jeg synes, at det er sjovere at finde noget til lidt billigere penge, og så kan det måske blive til lidt mere, siger Irma Haase.

Ikke den eneste, der køber genbrugsjulegaver

I år er første gang, at Irma Haase vælger at købe nogle gaver i genbrugsbutikker. Nærmere bestemt køber hun tre af julegaverne i genbrug. Noget tyder på, at Irma Haase ikke er den eneste, der har fået øjnene op for de billige muligheder, man har i genbrugsbutikker.

Vi har løbet stærkere her i december, end vi plejer.

- Liv Søholm, Frivillig, Blå Kors’ genbrugsbutik.

- Vi har løbet stærkere her i december, end vi plejer, siger Liv Søholm, der er frivillig i Blå Kors’ genbrugsbutik i City Syd.

Når Liv Søholm er i butikken, står hun typisk bag kassen, så når hun løber stærkere end hun plejer, så betyder det også, at omsætningen i genbrugsbutikken har fået et nøk op i forhold til hidtil.

- Fra sidste år af og til nu, kan jeg se, at det virkelig er gået op af, siger centerleder i Blå Kors’ genbrugsbutik i City Syd, Lene Ladefoged.

Salget stiger år for år

Jeg tror, at det er det her bæredygtighed, som er blevet lidt moderne.

- Lene Ladefoged, Centerleder, Blå Kors, City Syd.

Blå Kors’ genbrugsbutik i City Syd er ikke den eneste genbrugsbutik, der har oplevet, at salget stiger år for år i december måned. Både Danmission og Røde Kors i Aalborg oplever samme udvikling.

- Jeg tror, at det er det her bæredygtighed, som er blevet lidt moderne, siger Lene Ladefoged.

I genbrugsbutikken finder Irma Haase et dynebetræk og seks glas til hendes eksmand, og på regningen står der 80 kroner.

- Jeg tror, at det bliver taget godt i mod, og hvis ikke det gør, jamen han kan ikke bytte det, så må han give det væk igen, siger Irma Haase.

Læs også Nordjydernes julegaver hjælper over 3.000 udsatte børn