Magtkamp i kulissen: Disse nordjyske politikere står til indflydelsesrige poster

Anders Leonhard Jensen
Redaktionschef
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Men uanset om Mette Frederiksen lykkes med at danne en regering over midten, som har været hendes store slagnummer, eller om hun danner en ren rød regering - ja, så står flere nordjyske folketingspolitikere til at sætte sig tungt på magten rundt omkring på Christiansborg.

Nordjylland fik ekstraordinært hele 21 folketingskandidater valgt ind, fordi tillægsmandaterne faldt ud til nordjysk fordel.

Og hvis man nu ser bort fra Mette Frederiksen, som med al sandsynlighed sidder tungt på statsministertaburetten, så bliver en god håndfuld af de nordjyske MF'ere magtfulde spillere i det politiske spil på slotsholmen.

Her får de magt:

Marie Bjerre (V)

Foto: TV2

Den 36-årige Venstre-kvinde fra Aalborg fik et imponerende valg med næsten 10.000 personlige stemmer. Hun gik frem, selv om partiet fik en vælgerlussing, der kunne høres helt fra Jakob Ellemann-Jensens bolig i Birkerød til Søren Gade i Vestjylland.

På de indre linjer er der stor splittelse i Venstre om, hvorvidt partiet skal gå i armene på Mette Frederiksens regeringsinvitation, eller om prisen for at støtte Mette Frederiksen som statsminister simpelthen er for stor.

Uanset hvad er Marie Bjerre udset til en central post i Danmarks næststørste parti. Allerede før folketingsvalget blev hun skubbet frem internt i partiet med pladser i Venstres gruppebestyrelse og strategiske udvalg samt en post som klimaordfører.

Med et halveret Venstre får hun sandsynligvis en endnu mere central post i partiet. Og hvis Venstre går i regering, kan man ikke på forhånd udelukke en ministerpost til Marie Bjerre, selvom andre Venstre-folk på papiret står før i køen.

Ane Halsboe-Jørgensen (S)

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hun gør ikke meget væsen af sig i medierne og er heller ikke den mest markante eller højtråbende socialdemokrat.

Men internt i partiet er hun en loyal og tæt støtte til Mette Frederiksen - de to er endda venner, der ses privat.

Ane Halsboe-Jørgensen viste sig desuden som en meget driftsikker minister i sidste valgperiode på trods af en møgsag om luksusbilletter til Californien på skatteborgernes regning.

Ikke desto mindre står hun til en central placering i en kommende S-ledet regering. En ministerpost virker selvskreven, og en plads tæt på Mette Frederiksen gør Ane Halsboe-Jørgensen mere indflydelsesrig, end man umiddelbart skulle tro.

Inger Støjberg (DD)

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Med over 47.000 personlige stemmer blev hun kun slået af Mette Frederiksen på valgdagen.

Inger Støjberg bankede døren ind til Christiansborg, efter hun blev smidt på porten mindre end et år tidligere.

Og som partileder for et parti med 14 mandater kan hun ikke undgå at blive en magtfaktor på Christiansborg. Men det bliver som en ivrig oppositionspolitiker, for hun har allerede forladt Mette Frederiksen 'sondringer' forud for regeringsdannelsen. Som den eneste partileder vel at mærke.

Egentlig en fornuftig beslutning, taget i betragtning af hendes harme mod Mette Frederiksen i valgkampen.

Inger Støjberg kommer til at sidde et stykke fra magtens centrum, men vil sagtens kunne indgå aftaler med en regering, hvad enten den er ren rød eller rød-blå.

Hvis man ser på, hvor meget hun og Mette Frederiksen reelt er enige om, så er det ikke så lidt. Til gengæld kan taktiske hensyn stå i vejen for, at Støjbergs indflydelse vil stå mål med partiets flotte mandattal.

Christian Friis Bach (RV)

Foto: Phillip Davali / Ritzau Scanpix

Det er paradoksalt med Christian Friis Bach.

Selv med en ministerpost på cv'et var han snublende tæt på miste det eneste radikale mandat i Nordjylland.

Alligevel virker han allerede til at være placeret langt oppe i Radikale Venstres magthierarki og deltager fast i partiets drøftelser med Mette Frederiksen.

Nuvel, den radiale folketingsgruppe er også skrumpet til halv størrelse. Men dette til trods står Christian Friis Bach som et af partiets tungeste skikkelser, der skal være med til at genrejse partiet.

Van har på forhånd frasagt sig en ministerpost, hvis Radikale Venstre går med i en regering.

Og det er bestemt ikke udelukket på trods af partiets blot syv mandater.

Det er trods alt stadig Radikale Venstre, der sidder med de afgørende mandater, og tørsten efter ministerbiler i det lille parti er altoverskyggende.

Simon Kollerup (S)

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Simon Kollerup er en del af en lille gruppe socialdemokrater, der vil sætte sig på tungt på magten i partiet, når Mette Frederiksens og Nicolai Wammens tid er ovre.

Kollerup er allerede steget i graderne og havde en plads i regeringens magtfulde økonomiudvalg i sidste valgperiode. Han er selvskreven til en ministerpost - formentlig en halvtung af slagsen, afhængigt af hvor mange partier der skal deles om dem.

Han fik en ilddåb som erhvervsminister under coronakrisen, men klarede i det store hele presset. Kollerup er således et Mette Frederiksens mere sikre kort.

Hans magt på et ministerhold kan dog blive udvandet, hvis der f.eks. kommer tre partier med i regeringen. Det vil efterlade ham med en mindre tung post, og han vil sandsynligvis misse både økonomiudvalget og koordinationsudvalget, som er dér, hvor den reelle magt ligger.