Seneste nyt:

Maja Torp er klar til Folketinget

Karsten Lauritzens afløser bliver i byrådet i Aalborg, men tager orlov fra sit civile job.

Den aalborgensiske politiker Maja Torp er mere end klar til at tage over, når Karsten Lauritzen med udgangen af januar takker af i Folketinget efter en 15 år lang politisk karriere.

Hun har nemlig allerede for en kort bemærkning haft titel som folketingsmedlem. Det skete 1. marts til 30. april sidste år, da hun var stedfortræder for Marie Bjerre. Nu bliver titlen mere permanent på visitkortet – i hvert fald frem til næste valg.

- Det bliver godt, og jeg glæder mig virkelig meget til at vende tilbage til Folketinget og få mulighed for at fortsætte det arbejde, som jeg lige nåede at komme lidt i gang med sidste år, siger Maja Torp til TV2 Nord.

Det er heller ingen hemmelighed, at Maja Torp har drømt om Folketinget siden sidste valg i juni 2019. Her var hun nemlig ekstremt tæt på at snuppe et mandat i Folketinget, men blev lige akkurat slået på målstregen af partifællen Anne Honoré Østergaard i noget af et drama. Maja Torp fik 100 personlige stemmer mere, men Anne Honoré Østergaard snuppede pladsen, fordi flere listestemmer gik hendes vej.

Overrasket midt i møde

Maja Torp fik først fredag over middag at vide, at hun nu skal i Folketinget.

- Jeg sad og deltog i et online-møde, da telefonen ringede. Jeg kunne se, at det var Karsten Lauritzen, siger hun og fortsætter:

- Det er ikke hver dag, Karsten Lauritzen ringer, så jeg tænkte, at jeg hellere lige måtte hoppe kortvarigt ud af mødet for at høre, hvad han ville. Jeg må da indrømme, at jeg nok var lidt fraværende resten af online-mødet, da jeg vendte tilbage til det, siger Maja Torp med et smil.

Orlov fra job

Den 48-årige politiker er i forvejen medlem af byrådet i Aalborg og har også et civilt job ved siden af, hvor hun arbejder med misbrugere. Hun må nu indstille sig på at vælge noget fra, hvis tingene skal hænge sammen.

- Jeg vælger at søge orlov fra mit civile. Jeg har kigget på det og kan se, at møderne i Folketinget jo ligger tirsdag til torsdag. Mødeaktiviteterne i forbindelse med mit byrådsmøde ligger meget om mandagen og noget om fredagen, så det kan godt hænge sammen, siger Maja Torp.

- Jeg har jo været 20-25 år på arbejdsmarkedet, så det er ikke fordi, jeg mangler erfaring fra det virkelige liv. Når man som jeg lever og ånder for politik, så er det fantastisk også at få muligheden for at beskæftige sig med det på fuld tid, siger hun. 

Håber på valg

Foreløbig er hun folketingsmedlem frem til næste valg, som senest kommer i juni 2023, og hun lægger ikke skjul på, at hun håber at blive valgt til næste folketingsvalg.

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at Karsten Lauritzen stopper. Han er en stor kapacitet i Venstre, men når det skal være, kan man sige, at der ved næste valg vil være en stor konkurrent mindre om stemmerne i Nordjylland, og så tæt som jeg var på at blive valgt sidste gang, så håber jeg da på det, siger Maja Torp.

Maja Torp fik 4.199 personlige stemmer ved Folketingsvalget i 2019.
Maja Torp fik 4.199 personlige stemmer ved Folketingsvalget i 2019.
Foto: Jesper Sterum

Klar med mærkesager

Nordjyderne og danskerne vil kunne mærke, at Maja Torp træder ind i Folketinget igen på flere områder.

- I de to måneder, jeg var i Folketinget sidste år, gik jeg blandt andet meget ind i det her med frikommune-forsøgene, og det vil jeg forfølge, ligesom jeg gjorde det dengang, siger Maja Torp og fortsætter:

- Vi skal have mindre bureaukrati. Vi skal bruge de varme hænder på borgerne, og frikommune-forsøget viser positive resultater. Det går bare for langsomt med at få det bredt ud. Jeg er dog glad for, at statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale var inde på noget af det samme, så når jeg kommer i Folketinget, vil det klart være en af de store ting, jeg vil arbejde for, siger Maja Torp.

Et andet område, der er vigtigt for den aalborgensiske politiker, er den tiltagende mangel på arbejdskraft på mange områder.

- Hvad det angår er vi også meget ramt i Nordjylland. Der er mangel på arbejdskraft inden for mange dele af velfærdsområdet, og det vil jeg gå ind i. Vi kan ikke vente. Vi er nødt til at allerede nu at komme i gang med at arbejde på alle fronter for at løse de fremtidige behov, før det er for sent. Vi skal se på teknologi, der kan hjælpe os, og vi skal se på udenlandsk arbejdskraft, og hvad der ellers er af muligheder for at sikre de hænder, vi fremover får brug for blandt andet indenfor børneområdet og inden for ældreområdet, siger Maja Torp.

MAJA TORP