LIGE NU:

Mange nordjyder skrotter den gamle dieselbil

En særlig pulje, der belønnede skrotninger af dieselbiler, blev brugt flittigt i Nordjylland, hvor 1808 dieselbiler blev skrottet på tre uger.

5000 kroner for din gamle dieselbil.

Sådan lød tilbuddet fra Miljøstyrelsen i februar. Her genåbnede de i tre uger en særlig pulje med adgang til en forhøjet skrotningsgodtgørelse for dieselbiler, der blev indregistreret første gang før 2006.

I Nordjylland blev 1808 biler skrottet i løbet af de tre uger, hvor man kunne få den ekstra godtgørelse. I alt blev der udbetalt skrotpræmier til flere end 9000 danskere.

- Tusindvis af danske bilejere benyttede sig af muligheden for at få en forhøjet skrotningsgodtgørelse for deres ældre dieselbil, da puljen var åben sidst. Som forventet gjorde det sig også gældende denne gang efter genåbningen af puljen i februar, siger kontorchef i Miljøstyrelsen Anne Elizabeth Kamstrup

Top fem over nordjyske byer, hvor flest biler blev skrottet:

På landsplan blev der uddelt 26 millioner kroner for de gamle biler.

Ældre dieselbiler er fire gange så forurenende

Dieselpuljen blev oprettet for at få flere til at skrotte de ældste og mest forurenende dieselbiler. Ifølge Miljøministeriet er ældre dieselbiler nogle af de største udledere af de sundhedsfarlige NOx-gasser og skadelige partikler.

Sammenligner man en dieselbil fra før 2006 med en ny dieselbil, udleder den gamle i gennemsnit fire gange mere NOx og væsentligt flere partikler.

- Hver gang en gammel dieselbil bliver skrottet, er det godt for miljøet. Derfor er det positivt, at så mange har benyttet sig af puljen. Det er et tegn på, at ordningen har virket efter hensigten, hvor en masse af de mest forurenende dieselbiler blev skrottet langt hurtigere, end de ellers ville, fortæller Anne Elizabeth Kamstrup.