Foto: Christian Henriksen

Manglende aftale om registreringsafgift har bremset bilsalget

Der er ikke rullet ret mange nye biler over fortorvskanten hos de nordjyske bilforhandlere i denne måned. Regeringen forhandler i øjeblikket med resten af Folketinget om at lempe registreringsafgiften, og bilsalget er gået i stå, mens køberne venter på en politisk aftale, som måske kan spare dem mange tusinde kroner.

Bilforhandleren Uggerhøj i Frederikshavn har masser af spritnye Volkswagen-modeller stående klar. Men lige nu kommer ingen af de nye biler ud at køre på de nordjyske veje.

- De dyre biler bliver der ikke solgt nogle af i øjeblikket. Det gør der ikke, siger direktør Sten Uggerhøj.

Regeringen præsenterede i august sit udspil til den kommende finanslov, og her er et af forslagene at sænke registreringsafgiften. Forhandlingerne mellem regeringen og Dansk Folkeparti om at gennemføre afgiftslempelsen står dog lige nu stille.

- Vi er blevet gidsler i et spil, men skidt nu med bilforhandlerne. Det er værre for Familien Danmark, at de ikke kan få en afklaring på, om de får billigere biler, mere miljøvenlige biler og mere sikkerhedsudstyr i bilerne, siger Sten Uggerhøj.

Skatteminister Karsten Lauritzen forstår godt bilbranchens frustrationer, men mener ikke, regeringen kan gøre for, at bilkøberne er tilbageholdende lige nu.

- Vi har forsøgt at gøre det så stærkt som overhovedet muligt, men det er jo sjældent, at alt i politik går lige, som man har planlagt. Slet ikke, hvis man er mindretalsregering, og derfor tager det lidt tid at få en god aftale på plads med Dansk Folkeparti. Jeg er nu fortrøstningsfuld og tror, at den er på trapperne, siger skatteminister Karsten Lauritzen (Venstre).

Læs også Flere biler på de nordjyske veje: - Det er for besværligt at tage bus og tog

I den første uge af september blev der indregistreret 37 procent færre biler end i samme uge sidste år. Hos Uggerhøj ser de gerne, at der snart bliver indgået en aftale på Christiansborg, så bilsalget kan komme i gang igen.

- Jeg tror ikke, at der var nogen i branchen, der havde forventet, at det skulle tage så lang tid, som der er gået, siger Sten Uggerhøj.

- Jeg vil ikke sige, at der kommer en god løsning i morgen, men der kommer en aftale, hvor jeg håber, at vi får sænket registreringsafgiften på biler, så danskerne kan købe større, sikrere og mere miljørigtige biler, siger Karsten Lauritzen.

Sten Uggerhøj håber, at der kommer en afklaring i løbet af denne uge. Den nuværende situation rammer både hans og kollegernes forretning, og statskassen kan også komme til at mærke, at bilsalget er blevet bremset.

- Det har den konsekvens, at forretningen ikke er oppe i det gear, som den skal være. Vi har jo klargøringsfolk, der står og venter på at få bilerne igennem systemet, og der er ingen tvivl om, at Karsten Lauritzen og kompagni også kommer til at mangle noget registreringsafgift, siger han.