Manglende vinterdæk forarger

Kun et fåtal af de mange busser, der hver dag kører for Nordjyllands Trafikselskab har vinterdæk på.

Dagens snevejr og det følgende kaos i morgentrafikken hvor flere busser skøjtede rundt på vejene - og hvor enkelte endte med at køre galt, har fået debatten om den manglende brug af vinterdæk på busser til at blusse op.

- Jeg synes det er noget svineri, det er farligt for chaufførerne og passagerene. Det ligner ingenting, siger Karna Amundsen, som TV2/Nord mødte i Aalborg.

- Jeg synes det er for dårligt. De har et ansvar ligesom alle andre trafikanter har. Det er jo mange mennesker de kører med, siger Bente Kleijs.

Nordjyllands Trafikselskab forsvarer dog deres og vognmændenes fravalg af vinterdæk, som personbilister ellers hører lange prædikener om at få sat på bilen i god tid inden vintervejret rammer.

- Vores busser kører på helårsdæk og når det angår det med at skride ud, så er helårsdæk lige så sikre som vinterdæk. Havde det været anderledes, havde trafikstyrelsen anbefalet noget andet, så havde vi også gjort det, siger Jens Otto størup, der er administrerende direktør i Nordjyllands Trafikselskab.

- Hvis vi vidste, at det ville hjælpe, så havde vi også gjort det, men der er ikke noget der tyder på, at vinterdæk er mere sikre end helårsdæk, fortsætter direktøren.

Den forklaring tilfredsstiller dog ikke Socialdemokraternes transportordfører Rasmus Prehn:

- Det er uacceptabelt for det er jo flere år i træk, vi er kommet med den opfordring at for eksempel Nordjyllands Trafikselskab skulle køre med vinterdæk. Men de bliver ved med at komme med udenomssnak og bortforklaringer om at det ikke kan betale sig, siger han.

- Jeg har allerede som socialdemokraternes transportordfører taget det her op med transportministeren. Vi arbejder nu på at lave et lovforslag. Vores holdning er, at vi skal have obligatoriske vinterdæk for busserne, siger Rasmus Prehn.