En ny friskole er under opsejling i Frederikshavn. Foto: Michael Kragmann (Arkiv)

Mangler 17.000 kroner til ny friskole

To lærere vil oprette en ny friskole i Frederikshavn som modreaktion på den nye skolereform. Jagten på det første depositum går nu ind i sin afgørende fase.

At starte en friskole er ikke let. Mange ting skal falde på plads, før man kan åbne døren til klasseværelserne og byde eleverne velkommen.

To lærere fra Frederikshavn, Ditte Carlsen og Tina Mørch Sønderskov, er initiativtagere til den nye friskole, og de kæmper lige nu med næste punkt på deres lange to-do-liste: Indbetaling af depositum til Friskolernes Landsforening, som skal være indbetalt inden 15. august.

Beløbet er beskedne 20.000 kroner, og initiativtagerne har oprettet en gruppe på Facebook, som lige nu har 419 medlemmer, der ikke er meget for at støtte initiativet med mere end et 'Synes godt om'.

Lige nu er der kun indsamlet 2.870 kroner, og med 17 dage tilbage har de travlt.

- Depositummet er første forhindring af mange, men vi er en arbejdsgruppe på seks mand, der lige nu trækker i trådene for at komme i gang, fortæller Ditte Carlsen, som er folkeskolelærer i Frederikshavn Kommune.

- Det er den nye folkeskolereform med mange negative elementer som lange skoledage, lektiecafé og rullende indskoling, som i vores øjne er blevet for problematisk. Vi ønsker at efterleve lovgivningen og samtidigt sætte vores eget præg på undervisningen, forklarer Ditte Carlsen om baggrunden for projektet.

Der er ikke tegnet kontrakt på lokaler til skolen, før gruppen ved, om depositum - og dermed opbakningen - er til stede.

- Vi har været rundt med ejendomsmæglere og fundet i hvert fald tre steder, som er egnede til opstartsåret, hvor minimum 14 elever skal være indskrevet, siger hun og påpeger, at Frederikshavn ikke får en ny friskole, uden depositummet er på plads.

17 dage til at indsamle 17.000 kroner. Derefter får initiativgruppen først rigtigt travlt, hvis man skal være klar til at åbne en ny skole inden skolestart i 2016.

Det er ikke kun i havnebyen på østkysten, at der skyder nye skoler op. I Agersted og Serritslev starter der i august nye elever på nye skoler. I Hjørring ser tre skoler dagens lys, efter fire folkeskoler blev lukket.

Se her et tidligere indslag fra juni om nye friskoler i regionen.