Marian renser de nordjyske strande: Har samlet 500 kilo affald på et år
Plastik og affald i verdenshavene er et stigende problem og truer fisk, miljø og mennesker. Men nu har problemet fået mere opmærksomhed, og det gør indtryk hos de nordjyske strandgæster.
De stigende mængder plastik og affald i verdenshavene har store konsekvenserne for fiskebestanden, der sluger skraldet.
Det går også udover fugle og mennesker, der efterfølgende spiser fiskene.
Det problem har gjort så stort indtryk på Marian Dufke, der sammen med sin mand er begyndt at samle affald langs kysterne, når hun er i sit sommerhus i Løkken.
- Jeg synes, det er helt vildt. De sidste år, vi har samlet affald, har vi fundet over et halv ton skrald. Om lidt skal vores børn og børnebørn måske passe på med at spise fisk, fordi fiskene har spist plastik. Det, synes jeg, er uhyggeligt at tænke på, siger Marian Dufke.
Derfor har ægteparret meldt sig ind hos Havmiljøvogterne, der er en frivillig organisation under Forsvarets Operationskommando. Organisationen sætter fokus på problemet med affald, og de frivillige hos Havmiljøvogterne hjælper med at holde kysterne fri for skrald.
- Vi bliver ved med at samle affald, så længe vi kan, siger Marian Dufke.
Maveindhold afslører mikroplastik
Også hos det nordjyske akvarie Nordsøen Oceanarium i Hirtshals kæmper man for at gøre folk mere opmærksomme på problemet.
En række nye aktiviteter, samlet under navnet Plastic Fantastic?, skal få akvariets gæster til fremover ikke at smide deres affald på stranden og i havet.
- Det gør ondt i hjertet at tænke på, men det er et menneskabt problem, og derfor skal vi også være med til at løse det, siger formidler hos Nordsøen Oceanarium Kim Fogt.
Blandt andet kan man frem til sommer være med til at dissekere makreller på akvariet og gennem et mikroskop se mængden af mikroplastic i fiskenes maveindhold.
- Problemet ved plastikken er, at den dræber de fisk, fugle og pattedyr, der spiser den, siger Kim Fogt.
Der udledes hvert år cirka otte milioner tons affald i havet på verdensplan.