Markbrande mangedobles i høstperioden

Høsten er i gang, og det betyder, at der er højsæson for markbrande. Det kan de nordjyske landmænd i den grad mærke.

Høsten er for alvor gået i gang rundt omkring i Danmark, og dermed er risikoen for markbrande forhøjet.

I august og september måned kører de kommunale redningsberedskaber ud til 6 gange så mange markbrande som på en normal måned, og her er de nordjyske landmænd især udsat.

I 2015 havde Vesthimmerland Kommune 16 markbrande, og halvdelen af dem opstod under høsten i August måned. Værst så det dog ud for landmændene i Rebild Kommune, som var helt oppe på 22 markbrande i 2015. Det viser tal fra Beredskabsstyrelsens statistikbank.

Artiklen fortsætter under grafikken. 

I 2015 brød der flest markbrande ud i Nordjylland. 
I 2015 brød der flest markbrande ud i Nordjylland. 
Foto: Beredskabsstyrelsens statistikbank.

De seneste 5 år har der gennemsnitligt været 45 markbrande om måneden i hele Danmark, mens gennemsnittet i august måned har ligget på 171 markbrande. I august 2015 var tallet helt oppe på 296 brande, og de foregående to år var tallet endnu højere.

- Markbrande er hvert år skyld i, at værdier for mange millioner går tabt, og markbrandene kræver mange ressourcer fra det lokale redningsberedskab. Som landmand kan man ved at træffe en række forholdsregler og følge nogle gode råd nedsætte risikoen for markbrand væsentligt, siger Seniorberedskabsmester og kampagneplanlægger Mads Dalgaard fra Beredskabsstyrelsens Center for Forebyggelse i en pressemeddelelse.

Tørre, varme og blæsende dage øger risikoen for markbrande, imens meget nedbør er med til at nedsætte antallet. Uanset vejret er høstmaskinernes indtog på markerne dog lig med en øget brand risiko. Der er nemlig ofte friktionsvarme eller fejl i høstmaskiner som halmpressere og mejetærskere, der er årsag til brandene.


Seneste nyt

fra Nordjylland