LIGE NU:

Masseeksperiment er i gang: 3.400 nordjyske elever undersøger plastforurening i naturen

Verdens første nationale, videnskabelige kortlægning af plastforurening er skudt i gang. I Nordjylland deltager 48 skoler og gymnasier.

En vaskeægte verdenspremiere er lige nu i gang i hele Danmark herunder også Nordjylland.

Årets Masseeksperiment med deltagelse fra 48 nordjyske skoler og gymnasier startede i dag mandag, og er verdens første nationale videnskabelige kortlægning af plastforurening.

Eksperimentet er foretaget af elever, som med kortlægningen af plastforureningen skal komme med resultater, der vil give afgørende nye data om omfanget og typen af plastforurening i hele Danmark.

Det eneste, der på forhånd vides, er, at der er plastforurening overalt – også i den nordjyske natur. Men eleverne skal altså nu være med til at give et større og mere detaljeret billede af, hvilken form for forurening, der findes i lige netop deres område, men altså også for hele Danmark.

quote - Vi har behov for at få kortlagt omfanget af og effekterne af plastforurening

Kristian Syberg, Lektor i miljørisiko, Roskilde Universitet og talsmand, MarinePlastic

- Plastforurening i naturen er en af vor tids største miljømæssige udfordringer. Vi har behov for at få kortlagt omfanget af og effekterne af plastforurening, siger lektor i miljørisiko ved Roskilde Universitet og talsmand for MarinePlastic, Kristian Syberg.

Bidrager til ny videnskabelig forskning

På landsplan deltager godt 57.000 elever, der tilsammen dækker arealer i 92 kommuner. Eleverne skal systematisk indsamle plast i et udvalgt stykke dansk natur et vilkårligt sted i Danmark. Det kan være på strande, på marker, i parker, på gader, i grøftekanter eller på skovstier. Derefter tager eleverne tilbage på skolen for at analysere fangsten. Til sidst indsamles elevernes data centralt.

quote - Der er aldrig før indsamlet plast i så stor skala efter videnskabelig metode

Kristian Syberg, Lektor i miljørisiko, Roskilde Universitet og talsmand, MarinePlastic

- Det er unikt, at vi nu får et kæmpestort dataset, der kan bidrage til ny videnskabelig forskning og dokumentation. Der er aldrig før indsamlet plast i så stor skala efter videnskabelig metode, siger Kristian Syberg.

Kan få betydning for europæisk regulering og lovgivning

MarinePlastic står for analysen af elevernes indsendte prøver og den forskningsmæssige efterbehandling. Resultaterne vil blive registreret i Marine Litter Watch, en database udviklet af Det Europæiske Miljøagentur. Elevernes kortlægning kan således få betydning for kommende europæisk regulering og lovgivning på området.

- Vi ved, det er stærkt engagerende for eleverne at vide, at deres undersøgende arbejde reelt er efterspurgt og bliver anvendt af professionelle forskere i den virkelige verden. Eleverne arbejder med autentiske, naturvidenskabelige undersøgelsesmetoder, og oplever samtidig, hvordan naturvidenskab kan være med til at ændre udviklingen i samfundet, siger projektleder for Masseeksperimentet, Lene Christensen.

- Børnene gør en reel indsats for at tackle problemet

I Masseeksperimentet er det makroplast, eleverne går på jagt efter. Fundene kan bestå af plastaffald smidt i naturen, men også af spild fra industriel produktion og fra transport af plast. Med Masseeksperimentet vil forskerne for første gang kunne fastslå, hvilke kategorier af plast, der findes mest af i naturen.

quote - Det er blevet en af topprioriteterne at bekæmpe plastforurening både i Europa og globalt.

Hans Bruyninckx, Administrerende direktør, Det Europæiske Miljøagentur

- Det er blevet en af topprioriteterne at bekæmpe plastforurening både i Europa og globalt. Og ved både at indsamle plastaffald og levere data om forureningen gør børnene her en reel indsats for at tackle problemet. Det er virkelig inspirerende at se børn forholde sig til deres egen fremtid og en påmindelse til os alle om, hvor meget det haster, udtaler administrerende direktør for Det Europæiske Miljøagentur, Hans Bruyninckx.

Undersøgelsen bliver senere publiceret i internationale, videnskabelige tidsskrifter. Resultaterne af Masseeksperimentet forventes offentliggjort i en rapport i januar 2020.