Masser af fisk må ikke fanges: - Mit mandskab går altså bare uden løn

Jan Wollers skib har ligget stille i Hirtshals Havn i tre uger. På grund af en lille kvote på industrifisken, tobis, i år blev fangsttiden, der normalt går fra april til august, markant kortere end normalt. 

- Vi fangede det hele på fire uger, og nu ligger vi hen uden noget at lave og taber mange penge hver dag, siger Jan Woller, fiskeskipper i Hirtshals til TV2 Nord.

 

Den stramme kvote på industrifisk slår ekstra hårdt i år, fordi der er dobbelt så mange om buddet – 48 både alene i Hirtshals. Der er særligt mange tobis lige nu. De må bare ikke fanges.

- Sådan et år, hvor naturen sparker af sig med fisk, giver det jo ingen mening, at der skal gives overpriser for råvarer til vores egne fabrikker, for eksempel når de må købe af nordmændene, siger Jan Woller.

Fiskeskipper Jan Woller ærgrer sig over de stramme fiskekvoter, når der er masser af tobis i havene.
Fiskeskipper Jan Woller ærgrer sig over de stramme fiskekvoter, når der er masser af tobis i havene.

Norge har siden den 1. maj forhøjet kvoten ad flere gange fra 70.000 tons til 250.000 tons – på grund af de store mængder tobis

- De jubler. I Norge siger de, at det nærmest er som frit fiskeri, siger Jan Woller.

Frustreret fiskeriforeningsformand

Niels Kristian Nielsen, formand for Hirtshals Fiskeriforening, er frustreret på sine medlemmers vegne.

- Problemet er, at de ikke kan fange de her gode spisefisk, for dem kan de ikke afsætte til restauranterne på grund af coronakrisen. Så giver det rigtig god mening, at de kan fange industrifisk, som der egentlig er mange af lige nu. Så er det jo en win-win-situation, siger fiskeriforeningsformanden.

Niels Kristian Nielsen, formand for Hirtshals Fiskeriforening, er frustreret på sine medlemmers vegne.
Niels Kristian Nielsen, formand for Hirtshals Fiskeriforening, er frustreret på sine medlemmers vegne.

Kvoten er dog fisket op, så der skal en hjælpende hånd til for at finde en vinder.

- Danmarks fiskeriforening gik forleden direkte til ministeren for at sige, at nu må vi have lidt mere fisk til de mindre fartøjer. Vi må skrue lidt op for det her på en eller anden måde, siger Niels Kristian Nielsen.

En løsning kan være at bytte kvote med andre lande, ligesom der kan bevilges lidt ekstra fiskeri fra næste års kvote, men det har indtil videre været afvist af myndighederne.

- Det er sådan set det mindste, man kan gøre fra regeringens side. Det er altså at gå i meget små sko, hvis de ikke kan hjælpe os her. Det er jo faktisk ikke så meget, der skal til, hvis bare ministeren vil lukke lidt op, siger Niels Kristian Nielsen.

- Ja, tag nu og få lukket op for noget flekskvote, så vi kan komme ud at fiske og komme til at fodre vores egne fabrikker, siger Jan Woller.

Handler om arbejdspladser

Fiskeren og hans formand understreger, at de ikke beder om økonomiske hjælpepakker. Efter deres mening er der lige nu en oplagt mulighed for at udnytte naturens ekstra ressourcer og på den måde tjene pengene selv

- Det er mange arbejdspladser, vi snakker om her, siger Jan Woller.

For ham haster det med en beslutning fra myndighederne, for højsæsonen for tobisfiskeri slutter omkring Sankt Hans. Han taber store beløb hver dag. Men mandskabssituationen bekymrer mest.

- Mit mandskab går altså bare uden løn. Man er procentlønnet i det her fiskeri. De går også afventende og ved ikke, om de er købt eller solgt. Det haster med en afgørelse, siger Hirtshals-fiskeren. 


Seneste nyt

fra Nordjylland