Maybritt blev alvorligt såret i gaseksplosion - nu advarer hun andre
"Jeg kan bare huske, det sagde "puf". Og så stod jeg i 10 meter høje flammer," siger Maybritt Andersson.
Da Maybritt Andersson forsøgte at afmontere en gasregulator i sin nye autocamper, stod hun pludselig i et stort flammehav.
65-årige Maybritt Andersson glemmer aldrig den gaseksplosion, som var millimeter fra at koste hende livet.
- Jeg kan bare huske, det sagde "puf". Og så stod jeg i 10 meter høje flammer.
Det tog ikke meget mere end et par sekunder, og pludselig var Maybritt Anderssons liv ændret for altid.
"En tikkende bombe"
Maybritt Andersson var på ferie i Cannobio i Italien med sin mand. Hun troede selv, hun havde lukket for gassen, da hun ville afmontere regulatoren på en gasflaske i sin nye autocamper.
- Jeg havde slet ikke opdaget det. Jeg stod bare med en regulator, der ikke kunne komme af.
- Jeg når lige at se gassen, der siver ud, og så står der bare et flammehav op, fortæller Maybritt Andersson.
Nu frygter hun, at det kan ske for andre.
En brandteknisk rapport lavet af DBI frikender regulatoren på gasflasken for fejl, men beskriver samtidig, at det er muligt at dreje betjeningsarmen skæv på akslen, hvis den drejes, mens plastikkraven, der er en sikkerhedsanordning, ikke er trykket helt ned. Derfor sivede gassen formentlig ud og blev antændt af en grill, der stod i nærheden.
Gasregulatoren er ifølge gastekniker Kim Høybye en tikkende bombe.
Kim Høybye er ven til Maybritt Andersson og har flere års erfaring med gasregulatorer til campingudstyr, blandt andet som tidligere tekniker hos en campingforhandler.
Han demonstrerer her, hvad der kan gå galt med den type gasregulatorer.
- Problemet er den sikkerhedsanordning med kraven her, som egentlig skulle låse den (regulatoren red.) fast på gasflasken. Den kan gå halvt på, så kraven ikke er helt i bund. Det vil sige, at den ikke sidder korrekt, og så kan man alligevel tænde for gassen, og lækagen kan sive ud her.
Den brandtekniske rapport beskriver, at man skal lægge kræfter i for, at sikkerhedsanordningen ikke virker. Men Maybritt Andersson og Kim Høybye kan gøre det uden anstrengelser.
- Den kan drejes med to fingre, selvom kraven er oppe. Det burde ikke være på markedet, hvis du spørger mig. Det er direkte farligt, understreger Kim Høybye.
Vil advare andre
Store dele af Maybritt Anderssons krop blev forbrændt. Især benene var hårdt ramt, men også hendes ryg, arme og hænder blev skadet.
Hun blev fløjet med helikopter til brandsårsafdelingen i Torino, hvor hun var indlagt en måned, før hun kom til Danmark og blev indlagt på Aalborg Universitetshospital.
Halvandet år efter gaseksplosionen har Maybritt Andersson stadig mén.
- Mine ben er ikke gode endnu. Jeg døjer med at gå. Jeg døjer med min balance og min hukommelse.
- Jeg bliver vækket flere gange om natten, fordi det stikker og prikker i mine ben. Så skal jeg op og smøre dem. Jeg smører dem nok 20 gange om dagen og 10 gange om natten.
Maybritt Andersson står nu tilbage uden erstatning, eftersom fejl på regulatoren ikke kunne dokumenteres. Men det er en biting, understreger hun.
- Jeg frygter, at det sker igen. Tænk, hvis det går ud over en familie med små børn.
Maybritt Andersson har anmeldt ulykken til Sikkerhedsstyrelsen.
Overfor TV2 Nord har Sikkerhedsstyrelsen sendt et skriftligt svar, hvori de oplyser at de ikke udtaler sig om konkrete sager.
De oplyser dog, at de ikke som udgangspunkt udfører gasteknisk efterforskning. Vi anbefaler, at man får gennemgået sin gasinstallation af en uvildig VVS-installatørvirksomhed eller uvildig virksomhed.
"Hvis Sikkerhedsstyrelsen får en anmeldelse om et konkret produkt, så igangsætter vi en kontrol af produktet," oplyser de videre.