01:49

Efter mange år med stigninger er medicinforbruget i de danske svinebesætninger endelig begyndt at falde. Foto: Ib William Christensen

1 af 2

Medicinforbrug til svin styrtdykker

Efter ti år med stigning i medicinforbruget har svineproducenterne på ét år reduceret forbruget med 26 procent. Yderst tilfredsstillende lyder det fra Danske Svineproducenter.

Medicinforbruget er faldet fra 36 tons til 26 tons, når man måler på de fire første måneder af 2011 i forhold til de fire første måneder af 2010. Det viser VetStat under Fødevarestyrelsen.

- Jeg er rigtigt godt tilfreds. Det viser at vi har handlet, som vi er blevet bedt om, siger Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, Løgstør.

I Folketinget er Bjarne Laustsen fra Socialdemokraterne også tilfreds med faldet, men han forstår ikke, at erhvervet ikke har gjort det af sig selv.

- Det er ligesom med en trillebør. De skal skubbes for at flytte noget, siger Bjarne Laustsen, (Soc.dem), dyrevelfærdsordfører, Støvring.

Enhedslistens Per Clausen er også positiv, men han mener, at forbruget skal endnu længere ned.

- Forbruget skal ned på et niveau, der svarer til de mængder, som de økologiske landmænd bruger, siger Per Clausen (Enhedslisten), Aalborg.

Det skal han dog nok ikke sætte næsen op efter, ifølge Henrik Mortensen.

- Jeg tror ikke, at medicinforbruget falder yderligere. Faktisk bliver det en kamp at fastholde niveauet, siger Henrik Mortensen.

Hvis det nuværende forbrug fortsætter året ud, så har svineproducenterne faktisk allerede nået regeringens mål med den såkaldte "gult kort ordning". To år før deadline.