LIGE NU:

Metastatisk prostata en stor udfordring: Nordjyske kræftpatienter kan komme med i nyt forskningsprojekt

De nuklearmedicinske og onkologiske afdelinger på Aalborg UH er med i et forskningsprojekt, som tilbyder patienter med fremskreden prostatakræft behandling med et nyt radioaktivt lægemiddel i et videnskabeligt forsøg.

Dette kan på sigt betyde nye muligheder for en effektiv og skånsom behandling af patienter, hvor andre behandlingsmuligheder er udtømte.

Derfor er der stort potentiale i at udvikle et lægemiddel, som kan begrænse metastaserne. I et stort globalt lægemiddelforsøg skal Nuklearmedicinsk og Onkologisk Afdeling være med til at afprøve, om stoffet 177-Lu-PSMA har effekt og er sikkert hos patienter, hvor de fleste behandlingsmuligheder er forsøgt.

- Det er fantastisk for patienterne, at vi i Aalborg er de første, som behandler patienter i dette forsøg. Vi var først de første i Norden til at anvende PSMA til diagnostik, nemlig påvisning af spredning af prostatakræft med 68-Ga-PSMA, og vi var de første i Europa med velplanlagte forsøg i samme område, siger professor Lars Jelstrup Petersen fra Nuklearmedicinsk afdeling.

Han er imponeret over, hvor hurtigt det er gået fra de første forsøg med 68-Ga-PSMA til metoden har fundet vej til anvendelse i klinisk praksis. Han har derfor store forventninger til det nye forsøg:

- Nu fem år senere står vi for at kunne vurdere behandling med PSMA mærket med 177-Lu. 177-Lu-PSMA er som en magisk kugle, der, når den er affyret, selv finder sit mål og med stor præcision rammer dette, siger Lars Jelstrup Petersen.

Teorien bag den nye behandling bunder i, at prostatacancer udtrykker et signalstof (prostata-specifik membran antigen, PSMA) på cellernes overflade. Dette signalstof (PSMA) kan mærkes med et radioaktivt stof (177-Lu), hvorefter det (177-Lu-PSMA) kan injiceres i en blodåre, som så finder tumoren og giver lokal strålebehandling med minimal skade på det omkringlæggende, normale væv.

Behandling af metastatisk prostatakræft er en udfordring for både patienter og sygehusvæsen, forklarer overlæge ved Onkologisk Afdeling, Mette Moe:

- Ofte anvender vi kræftmedicin, der ikke kun påvirker svulsten, men som også påvirker normalt væv med bivirkninger til følge. De første kliniske forsøg med 177-Lu-PSMA har set lovende ud, specielt da patienterne i disse forsøg ofte har prøvet alle mulige behandlingstilbud. Samtidig synes behandlingen at være fri for mange af de bivirkninger, som vi ser med klassisk celledræbende kræftmedicin. Et fantastisk samarbejde mellem Onkologisk Afdeling, Nuklearmedicinsk Afdeling og Afdelingen for Medicinsk Fysik, gør det muligt for os at være i front i et spændende område af personlig medicin, siger hun.

Prostatakræft

Om studiet Det kliniske studie VISION vil medtage op til 750 patienter fra hele verden, herunder også kræftafdelingerne på Rigshospitalet og Aarhus Universitets Hospital. I Danmark ledes forsøget fra Rigshospitalet. For hver tre patienter i forsøget vil to patienter blive behandlet med 177-Lu-PSMA-617 mens en vil modtage en behandling valgt af patientens læge.

Den første patient blev startet i forsøget i juni, 2018 og resultaterne forventes i løbet af få år.