Meteorsværm: Pæne chancer for at se stjerneskud i aften

I aften er der mulighed for at se stjerneskud over Nordjylland, når meteorsværmen, Kvadrantiderne, passerer hen over os. Foto: Desiree Martin / AFP / Ritzau Scanpix

Naturens eget nytårsfyrværkeri passerer hen over hovedet på os - og nordjyderne får rimeligt vejr til at nyde showet.

Natten til onsdag var det nytårsfyrværkeriet, der lyste aften- og nattehimlen op - men i aften blændes der op for naturens helt eget og imponerende festfyrværkeri.

For meteorsværmen Kvadrantiderne er i aften og nat over os med hundredvis af stjerneskud, der vil fare hen over himlen.

Og der er gode chancer her i Nordjylland for at opleve det lysende meteorshow. For vagtchefen ved DMI, Martin Lindberg, lover ringe skydække over Nordjylland - især frem til midnat natten til lørdag.

- Hele aftenen er der gode chancer for at se meteorsværmen. Der er lave skyer, der passerer, men der er samtidig kraftig vind, så skyerne blæser hurtigt væk og giver nordjyderne mulighed for at se stjerneskuddene, siger Martin Lindberg.

Skyer kan drille senere i nat

Ifølge ham er der bedst chancer frem til midnat, for i løbet af natten bliver det mere skyet, og det kan i sagens natur drille udsigten til meteorsværmen.

Meteorsværmen, Kvadrantiderne, er en årligt tilbagevendende begivenhed, der finder sted her i starten af januar. Og selve stjerneskuddene kommer fra resterne af støvkorn, der brænder op på vejen ned i vores atmosfære. Og ifølge Den Store Danske er det maksimale antal stjerneskud cirka 100 styk i timen.

Det er med at være godt påklædt, for det er koldt at være derude i blæsten.

Ove Kristensen, bestyrelsesmedlem, Nordjysk Astronomisk Forening for Amatatører (NAFA)

Ove Kristensen, der er bestyrelsesmedlem i Nordjysk Astronomisk Forening for Amatører (NAFA), fortæller, at den største udfordring ved at se nattens meteorsværm er kulden.

- Det er med at være godt påklædt, for det er koldt at være derude i blæsten, siger han.

Ove Kristensen anbefaler, at skal man have maksikmalt udbytte af at se stjerneskuddene, skal man gerne ud på landet, hvor der er mørkt.

- Det gælder om at finde et sted, hvor der ikke er by-lys eller lysforurening. Og det er ikke nødvendig med en kikkert for at se stjerneskuddene, for de passerer så hurtigt, at de er svære at fange i linsen, siger Ove Kristensen.

Hvis du er den magelige type, anbefaler Ove Kristensen, at du medbringer en liggestol, så du kan sidde behageligt og kigge op på himlen uden at få ondt i nakken.

 

Forsiden lige nu