LIGE NU:

Miljøministeren vil forskelsbehandle landmænd

Miljøministeren vil tillade økologiske landmænd at gøde, hvor andre ikke må. Både landmænd og planterådgivere ryster på hovedet.

Fremover må økologiske landmænd sprede gødning i naturområder, hvor alle andre ikke må. I hvert fald hvis det står til miljøministeren. Argumentet er at fremme økologien - men både almindelige og økologiske landmænd ryster på hovedet over, at der skal gøres forskel på dem.

- Jeg mister noget tillid til dem, der står for lovgivningen. I mange år har vi fået at vide, at det handler om at tænke på miljøet. Nu handler det åbenbart mere om økologi end natur, forklarer Poul Pedersen, der driver et konventionelt landbrug ved Jerslev.

Leo Thomsen driver et økologisk landbrug ikke langt derfra. Selvom han godt må gøde jorden, er han uforstående over for miljøministeren.

- Der er jo ikke nogen faglig begrundelse for at gøre forskel på de økologiske og ikke-økologiske landmænd. Jeg forstår fuldt ud frustrationen.

Rådgivningsvirksomheden LandboNord forstår heller ikke, hvorfor der skal gøres forskel.

- Det her er ren og skær religion. Der er ikke nogen som helst faglig begrundelse for, hvorfor nogen må gøde - og andre ikke må, siger Hans Christian Holst, der er formand for planteavlsudvalget.

Med de nye regler forventer den konventionelle landmand at tabe flere hundrede tusinde kroner, da det blandt andet bliver dyrere at dyrke jorden, når den ikke må gødes.