LIGE NU:

Millioner til forskning i migræne

Ny forskning i bestemte cellers rolle kan være med til at forklare årsagen til migræneanfald og revolutionere behandling af hovedpinen.

Den 36-årige lektor Parisa Gazerani fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet får nu godt 3,5 millioner kroner, som skal bruges til at kortlægge de såkaldte gliacellers betydning for migræne. Det oplyser Aalborg Universitet i en en pressemeddelelse.

- Årsagen til migræne er endnu ikke fuldt belyst, og derfor er metoderne til at behandle og forebygge hovedpine-anfaldene kun effektive hos nogle patienter. Mit projekt vil karakterisere gliacellernes rolle ved migræne og dermed pege på nye tilgange til behandling og forebyggelse, fortæller Parisa Gazerani.

Gliacellerne mistænkes for at understøtte en særlig type nerveceller, som spiller en afgørende rolle ved migræneanfald. Gliacellerne kan muligvis også kommunikere med nabo-nervecellerne ved at frigive bestemte stoffer, som dermed udløser migræne.

Projektet gennemføres i samarbejde med forskere fra University of British Columbia i Vancouver i Canada, hvor Parisa Gazerani selv var tilknyttet, efter at hun i 2007 modtog Videnskabsministeriets Eliteforsk-rejsestipendium.