Jens Verner Pedersen er an af de mange mælkeproducenter, der bliver ramt EU's budgetforlig. Foto: Lone Vad Dam (arkiv)

Mindre støtte til Jens Verner og køerne

[size=3]EU's budgetforlig fjerner 1,4 milliarder støttekroner fra dansk landbruget, og det kan ramme hårdt i Nordjylland, og her er det specielt de hårdt prøvede mælkeproducenter der bliver ramt hårdest.[/size]

Jens Verner Pedersen er en af de nordjyske mælkeproducenter, som i fremtiden årligt kan vinke farvel til 200.000 støttekroner fra EU.

-Vi optimerer hver eneste dag på den bedrift vi har, for at prøve at få det til at løbe fornuftig rundt. Skal vi finde yderligere 200.000 kroner så bliver det vanskeligt, siger mælkeproducent Jens Verner Pedersen fra Hobro til TV2/NORD.

Mælkeproducenterne får i forvejen er højere hektarstøtte end deres kollegaer, så derfor bliver de hårdere ramt når der skæres i støtten. Ifølge socialdemokraternes fødevareordfører, er det et naturlig følge af den politik de har på området.

- Vi skal have noget mere marked på landbrugsområdet, og mindre tilskudsbaseret produktion. Det er det man nu har taget et skridt i retning af, siger Orla Hav, fødevareordfører for socialdemokraterne til TV2/NORD.

Ud over de 1,4 milliard kroner, kan regeringen flytte yderligere 1 milliard støttekroner over til landdistriktsmidlerne. Sker det kan landbruget i alt vinke farvel til hver 3 støttekrone.

- Bliver resultatet, at op mod en tredjedel af vores støttebeløb det bliver fjernet, så syntes jeg det vil være direkte uansvarlig af det politiske Danmark, siger Carl Chr. Pedersen, formand for Agri Nord til TV2/NORD.

Ifølge landbruget er det dem der nu skal betale regningen for statsministerens rabat på 1 milliard ved budgetforhandlingerne. Det afvises dog af fødevareordføreren.

- Det er to forskellige diskussioner. Det ene går på en rimelighed i forhold til at yde og nyde i EU for de enkelte landes vedkommende. Det andet det er et led i en langsigtet strategi, om at gå fra mindre tilskud til mere marked, siger Orla Hav til TV2/NORD.

Jens Verner Pedersen frygter nu for fremtiden.

- Lige nu har de alle sammen travlt med at fortælle, at de gerne vil landbrugserhvervet og husdyrproduktionen, men det kniber lidt med forståelsen for hvad det indebærer. Vi skal have nogle rammebetingelser som kan give os en ordentlig økonomi for, at vi kan være her, siger mælkeproducent Jens Verner Pedersen fra Hobro til TV2/NORD.

De 1,4 milliarder kroner skal efter planen fjernes fra landbruget gradvis fra 2014 til 2020.