Minister vil tvinge lægerne ud på landet

02:08

Foto: Daniel Mikkelsen

1 af 2

Sundhedsministeren vil give regionerne magt til at tvinge lægerne ud i yderområderne.

Læger gider ikke bo uden for de store byer. Derfor vil sundhedsminister Astrid Krag fjerne lægernes vetoret i forhold til regionen, når der skal placeres nye lægeklinikker.

- Jeg synes kun, at det er rimeligt, at man siger, at når det er regionen, der har ansvaret og pligten til at sikre alle danskere en læge tæt på, så er det også regionerne, der skal have de redskaber, der skal til, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Formanden for Region Nordjylland siger ja tak til den ekstra magt for at få lægerne ud på landet.

- Det kan man få med en løsning, hvor det er man siger: Nu lader vi være med at oprette flere pladser til praktiserende læger i de store byer og på den vis får dem til at søge ud, der hvor der er lidt længere mellem husene, siger regionsrådsformand Ulla Astman (Soc. Dem) til TV2/Nord.

Udmeldingen undrer formanden for de nordjyske læger.

- Jeg har ikke oplevet, at vi har nedlagt veto nogensinde. Og jeg tror heller ikke, at vi vil gøre det. Vi har aldrig været uenige med regionen om rekrutteringspolitik, siger formand for PLO Nordjylland Kaj Bernth til TV2/Nord.

I Nordjylland kan læger, der åbner klinik i et såkaldt risikoområde i Jammerbugt, Brønderslev og Thy, få op til en halv million af regionen. Og det er ifølge lægernes organisation en bedre løsning på lægemangelen.

- En ung læge kan ikke omsætte for lige så meget som en ældre læge, der kender sine patienter. Derfor er vi nødt til at give ham et tilskud, siger Kaj Bernth til TV2/Nord.

Regionsrådsformanden er ikke tilhænger af, at læger skal have mere i løn.

- Jeg ser hellere, at vi finder en anden løsning, hvor vi også solidarisk mellem landsdelene sikrer, at der er lægedækning uden at vi behøver at starte en lønspiral, som det her jo rent faktisk er, siger Ulla Astman til TV2/Nord.

Ifølge Praktiserende Lægers Organisation mangler der 50 læger i Nordjylland, men løsningen er ikke tvang.

- Man kan ikke tvinge læger fra Aarhus eller København til at sætte sig ned i Thisted. Det er ikke dansk mentalitet, siger formand for PLO Nordjylland Kaj Bernth til TV2/Nord.

Regionerne og lægerne forhandler ny overenskomst indtil marts 2013, og her står placering af lægepraksis øverst på dagsordenen.

Forsiden lige nu