Minkaflivninger rammer bestanden af sølvmåger

Aflivningen af de danske mink ser nu ud til at ramme bestanden af danske sølvmåger. Mange af fuglene har levet af minkenes foder, men nu er spisekammeret lukket.

Den pludselige nedlukning af minkfarmene i Danmark ser ud til at have ramt den danske mågebestand. Mågearten sølvmåge har i årtier levet godt af maden fra minkfarme, og derfor har man også kunne se store sværme af måger omkring farmene.

Ved Nibe/Gjøl Bredning Vildtreservat har forskere ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet observeret, at sølvmågerne i år har haft væsentligt sværere ved at yngle.

- På en af øerne holder næsten 5.000 par sølvmåger til, men der er altså hverken æg eller unger i rederne. Der er næppe tvivl om, at lukningen af områdets minkfarme har gjort det vanskeligere for de store måger at finde let tilgængelig føde, siger Thomas Bregnballe, der er seniorforsker hos DCE, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet.

Sølvmågerne lever af affald, og mange af dem har nydt godt af minkfarmenes foder. Derfor har der været en stor koncentration af sølvmåger ved de danske minkfarme. Men nu er farmene lukket ned, og dermed er sølvmågernes spisekammer også forsvundet.

- Landsbyen Gjøl, der ligger få kilometer i fugleflugtslinje fra flere af fjordens mågekolonier, husede indtil efteråret 2020 Danmarks største koncentration på 39 minkfarme, der nu er lukket. Som en sideeffekt har mågerne på den konto mistet et spisekammer, siger Thomas Bregnballe.

3 minkfarme er nedlagt på Gjøl, og dermed har sølvmågerne mistet et spisekammer.
3 minkfarme er nedlagt på Gjøl, og dermed har sølvmågerne mistet et spisekammer.
Foto: Jan Skriver, Dansk Ornitologisk Forening

Dagligt mågebesøg på minkfarm

Forskerne på Aarhus Universitet har i 2018 sat en GPS-enhed på en måge ved Roskilde Fjord for at se, hvor den fandt føde. Her kunne forskerne konkludere, at mågen besøgte fire til fem minkfarme dagligt for at finde føde.

Seniorforsker på Aarhus Universitet Morten Frederiksen har endnu ikke set på, hvordan mågens bevægemønster har ændret sig, efter minkfarmene er lukket, men det er planen, at han vil analysere mågens data fra det sidste halve år for at se forskellen.

I Dansk Ornitologisk Forening (DOF) glæder man sig – måske lidt overraskende – over, at bestanden af sølvmåger nu falder. Det skyldes, at bestanden tidligere har været unaturlig høj, fordi sølvmågerne nemt har kunne finde føde på minkfarmene.

- Det er supergodt, at vi nu får en mere naturlig bestand af sølvmåger i Danmark, som ikke er holdt kunstigt oppe af affald og foderrester fra minkfarme. DOF går ind for naturlige bestande af ynglefugle, som lever på et mere naturligt fødegrundlag, siger Knud Flensted, der er biolog i Dansk Ornitologisk Forening BirdLife.

Han fortæller, at sølvmågen har været i markant tilbagegang i de senere år i flere af Danmarks nabolande, fordi mågerne har haft sværere adgang til fiskeri- og madaffald.

- Nu bliver det interessant at følge udviklingen i Danmark, når vi forhåbentlig kan se, hvordan de måger, som har holdt til omkring minkfarmene, fremover vil fordele sig i landskabet. Jeg forventer en kraftig nedgang i bestanden de kommende år og formentlig også en mærkbar omfordeling. Det bliver interessant at se, om sølvmåger ligefrem vil emigrere til udlandet, siger Knud Flensted.


Seneste nyt

fra Nordjylland