LIGE NU:

Minkavler truer med kollektivt stop af aflivning

Minkavler Erik Westergaard kræver evidens for Regeringens beslutning om at aflive alle mink i Danmark. Hvis Regeringen ikke kan fremskaffe det, så vil minkbranchen ifølge Erik Westergaard ikke længere hjælpe til med aflivningsarbejdet.

På Gjøl er minkavler Erik Westergaard i disse dage igang med at aflive familiens mere end 100.000 mink. Og selv om aflivningen er i fuld gang flere steder, så er et kollektivt stop af aflivningen ifølge Erik Westergaard på vej fra alle landets minkejere. 

- Vi vil simpelthen have et svar fra statsministeren på, om der er evidens for den her masseudryddelse. Og vi forlanger en second opinion. Ellers stopper vi aflivningen af mink fra i morgen, siger Erik Westergaard til TV2 Nord. 

Ifølge minkavleren så er det den holdning, der i dag er hos Dansk Pelsdyravlerforening. Ifølge TV2 Nords oplysninger har Dansk Pelsdyravlerforening siddet i møde med Regeringen i dag. For Dansk Pelsdyravlerforening vil have en ny vurdering af Regeringens beslutning om at aflive alle Danmarks 15 til 17 millioner mink. Og hvis den ikke modtages, så får det konsekvenser.

- Som vi ser det, så er det en regulær omgang fup. Det er nærmest en form for folkedrab på minkavlere, der er i gang, siger minkavler Erik Westergaard.

Sundheds- og Ældreministeriet har inviteret til pressebriefing om COVID-19 situationen, restriktioner og minkmutationer klokken 16, så der bliver minkavlerne måske klogere.

Onsdag blev det af statsminister Mette Frederiksen meldt ud, at alle mink i Danmark skal aflives, fordi der var fundet muteret coronavirus i mink, der tilmed havde spredt sig til mennesker. Det lød fra Regeringen, at den muterede virus har vist sig at reagere svagere på antistoffer og dermed kan modarbejde udviklingen af en vaccine.

Flere eksperter har ifølge Berlingske udtalt, at den nye mutation, der indeholder den såkaldte cluster-5-variant, der kan modvirke vaccinen, formentligt allerede er uddød. Ifølge Berlingskes oplysninger har der ikke været et smittetilfælde af cluster-5-varianten siden september.

Den oplysning undrer minkavler Erik Westergaard.

-  Forskere rundt i verden ryster på hovedet over Regeringens beslutning. Er vi ført bag lyset, spørger Erik Westergaard retorisk.