Misbrug af jobtræning

Foto: Lone Vad Dam

En 28-årig mand fra Hirtshals føler sig udnyttet i et jobtræningstilbud. Som kontanthjælpsmodtager er han flere gange blevet sendt i arbejde på et og samme autoværksted, som på den måde har fået gratis arbejdskraft. Uden han på noget tidspunkt er blevet tilbudt ordinær beskæftigelse.

Esben Wæhrens Nielsen er udlært autolakerer, men nu går han hjemme. Efter at have været i jobtræning to gange samme sted, skred han, da arbejdsgiveren ikke ville være med til at ansætte ham. Hverken med løntilskud eller i et almindeligt arbejde.

- Jeg føler mig udnyttet, og helt til grin, siger Esben Wæhrens Nielsen til TV2/NORD.

Det er hos Bjergby Autoværksted, at autolakereren i flere omgange har været i jobtræning. En af medejerne, der ikke ønsker at medvirke på tv, siger at man blot har gjort jobcentret en tjeneste ved at tage en praktikant ind.

- Det er misbrug af systemet. Jeg vil gå så vidt til at sige, at det er kæderygning af langtidsledige. Mange virksomheder udnytter ordningen, siger det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (Soc.dem).

Angiveligt har flere andre praktikanter også været i jobtilbud på autoværkstedet. Heller ikke de har fået tilbudt "rigtigt" arbejde.

- Når jeg har været der flere gange, så må mester jo have fundet ud af om han kan bruge mig eller ej. Det kan jo ikke passe, at skal blive ved med at gå der gratis, siger Esben Wæhrens Nielsen.

Her i den seneste omgang sagde autolakereren ja til tre ugers jobtræning, men da den blev forlænget til tre måneder fik han nok - og gik.

Jobcenteret i Hjørring, der har sendt autolakereren i jobtræning, vil ikke kommentere den konkrete sag.

MERE OM SAGEN i TV2/NORD TIRSDAG KL. 19.30.

Forsiden lige nu