LIGE NU:

Møde efter mejerilukninger

Mejerivirksomheden Arla var i dag i Hjørring for at forklare baggrunden for den seneste tids lukninger af mejerierne i Hirtshals og Hjørring. Tonen op til mødet havde været hård, men havde man forventet forbrødring, blev man skuffet.

Borgmesterkontoret i Hjørring mandag eftermiddag. Produktionsdirektør hos Arla Foods, Dan Kolding, var mødt op for at forklare baggrunden for den seneste tids beslutninger om at lukke kommunens to mejerier i Hirtshals og Hjørring. 

Lukningen af mejeriet i Hirtshals blev begrundet med et svigtende mælkesalg, og lukningen af osteproduktionen i Hjørring skyldes, at man vil satse på at samle osteproduktionen på mejeriet i Taulov.

- Vi skal have den endeligt besluttet i bestyrelsen, men jeg har svært ved at forestille mig, at bestyrelsen ikke siger ja til det her projekt, hvori der ligger en væsentlig besparelse, og dermed også jo en forbedring af den mælkepris, som vi er i stand til at kunne give landmanden, sagde Dan Kolding til TV2/Nord umiddelbart efter mødet.

Borgmester Arne Boelt (Soc.dem.) anerkender, at der er penge at hente, men kun på den korte bane. Han forudser, at lukningerne vil få konsekvenser for landbruget i Vendsyssel, hvor der i øjeblikket produceres store mængder mælk. Når virksomheder som Arla Foods forsvinder, er det i stedet turismen, som der bliver satset på. 

- Jeg kunne godt forestille mig, at det bliver svært at drive fremtidig landbrug, fordi de to ting harmonerer ikke særlig godt sammen, siger Arne Boelt.

Parterne blev ikke enige ved dagens to timer lange møde. Arla fortsætter med planerne - og borgmesteren fortsætter sin skarpe retorik over for mejeriets beslutninger. I pressen havde han varslet, at dagens møde ville blive kort, da han ikke havde noget at snakke med Arla Foods om, men mødet tog alligevel to timer