LIGE NU:

Møgbunker i landskabet er et stigende problem

Ejendomme og matrikler, der er endt som store beskidte rodebunker rundt omkring i Nordjylland, er et mareridt for kommuner og naboer. Borgmestrene vil hellere end gerne have dem væk, men de mener ikke, at de har nogen muligheder for at komme problemet til livs.[size=2] [/size]

Gitte Toft er nabo til en ejendom ved Sindal, hvor skidtet har formeret sig ved knopskydning og nu dækker en hel matrikel - fra skel til skel.

-Det ser skrækkeligt ud. Og det er jo ikke ligefrem noget, der fremmer prisen på vores hus, siger Gitte Toft.

Matrikler fyldt med rod, skidt og møg findes også i byerne. Midt i Aalborg-bydelen Hasseris er der også store udfordringer. En bestemt ejendom med rod, kasseret isenkram og især madaffald bekymrer borgerne

-Man kan ikke lade være med at tænke på rotter, når der også ligger madvarer udenfor, siger Jens Ole Christensen, formand i Hasseris Grundejerforening.

Rodebunkerne er også et mareridt for borgmestrene.

-Det et stigende problem. Og man kan godt få en fornemmelse af, at nogle lader stå til og spekulerer i, at vi kommer og gør noget - som det var tilfældet med Vrå Hotel, hvor vi netop har stået for nedrivningen. Det er meget svært for os i kommunerne at gøre noget i den slags sager, siger Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring.

-Vi har også forsøgt at få hjælp fra myndighederne til at få ryddet op på en tilvokset grund, men teknikafdelingen afviste os med begrundelsen, at ejendomsretten er ukrænkelig, siger formanden for Hasseris Grundejerforening..

Lektor i Forvaltningsret, Sten Bønsing, mener, at der kan gøres noget.

-Hvis det ser usømmeligt ud på en grund med olietønder, barnevogne, gamle campingvogne og andet ragelse, så kan kommunen give et påbud, siger Sten Bønsing.