LIGE NU:

Museum mangler penge til nybyggeri

I morgen er der licitation på en tilbygningen til Johannes V. Jensens fødehjem i Farsø. EU har givet godt 3 millioner kroner til projektet, der alligevel stadig mangler penge.

Johannes V. Jensens fødehjem i Farsø står foran en udbygning til 6 millioner kroner. En tilbygning der vil gøre det muligt at fortælle hele historien om den nordjyske modtager af Nobels Litteraturpris på ét sted.

- Det vil blive et center for Johannes V. Jensens forfatterskab. Uden tilbygningen frygter jeg at det hele bliver spredt for alle vinde, siger Jens Munk-Christensen, der er formand for Johannes V. Jensens museums støtteforening.

Projektet er ude i sin anden licitationsrunde, fordi den første blev alt for dyr. EU har netop givet 1 million ekstra til byggeriet, så EU i alt giver 3 millioner kroner. Der er indtil videre afsat knap 2,5 millioner kroner fra kommune og fonde - så der mangler stadig en halv million.

- Hvis licitation i morgen viser at vi ikke kan bygge for 6 millioner kroner, så er der altid en risiko for at politikerne siger nej til projektet, siger Birgitte Juhl, Udviklingsdirektør, Vesthimmerlands Kommune.

- Det vil jeg kalde en katastrofe. Nu har vi en modtager af nobels litteraturpris, så skal vi da også markere det ordenligt, siger Jens Munk-Christensen.,

Det er netop stedet hvor den prisvindende litteratur er skabt - nemlig arbejdsværelset. Der skal skabes plads til. I dag er den stuvet sammen i kældrene under nationalmuseet.

- Kommer tilbygningen, så får vi også arbejdsværelset, siger Jens Munk-Christensen.

Det er det lokale Arkitekterne Himmerland i Farsø, der har tegnet tilbygningen. Den har form som en spiral med udgangspunkt i Johannes V. Jensens arbejdsværelse.

- Det ser rigtigt flot ud. Alle de steder vi har vist det frem kalder de byggeriet for et kunstværk, siger Jens Munk-Christensen.

Vesthimmerlands Kommune er bygherre og museet er endnu et kulturbyggeri, der skal gøre vesthimmerland attraktiv at bo I og tiltrække turister.

- Så vil folk jo få øjnene op for, at der er født en af verdens største forfattere i vores kommune, siger Birgitte Juhl.