LIGE NU:

Mystisk fisk vendt tilbage?

Hjertemuslingerne i Limfjorden er blevet angrebet af snylter-larver, som normalt kommer fra fisken havrude. Men fisken har ikke eksisteret i danske farvande siden stenalderen.

Hver femte hjertemusling i Limfjorden kan være inficeret med snylterlarven Monorchis parvus, der kastrerer muslingerne, det skriver Videnskab.dk.

Antallet af inficerede muslinger er usædvanlig højt, og det hele bliver mystisk af, at ingen kan regne ud, hvor parasitterne kommer fra. Normalvis lever parasitterne i fisken almindelig havrude, men der har ikke levet havruder i Limfjorden siden stenalderen for 6.000 år siden.

- Det er et mysterium. Genetisk er parasitten fuldstændig identisk med nogle tilsvarende, vi kender fra Sydeuropa. Derfra ved vi, at der skal være en slutvært, som spiser muslingen, og det skal være en fisk - typisk en havrude, siger K. Thomas Jensen, der er lektor ved Bioscience på Aarhus Universitet.

Forskerne har arrangeret togter ud i Limfjorden for at finde beviser på, at havruden er vendt tilbage. Men uden held. Heller ikke andre fisk, som Monorchis parvus kan bruge som vært var til stede i et antal, der kunne forklare den høje infektionsrate.

- Der er ikke oplagte fiskearter i fjorden, der kan spise større hjertemuslinger, som dem vi har fundet inficeret; for en fisk skal have et godt 'knuse'-apparat', før den kan smadre en hjertemusling, fortæller K. Thomas Jensen.

Selvom det ikke er lykkedes marine-forskerne at fange havruder i Limfjorden, så ville det faktisk give god mening, hvis fisken var der.

Den globale opvarmning har nemlig fået havtemperaturen til at stige. Og når vandet bliver varmere, dukker flere sydlige arter op i de nordlige farvande.

- Der var lidt varmere i stenalderen. Kommer vi op på de samme temperaturer igen, vil vi sikkert kunne begynde at fange havruder, siger K. Thomas Jensen.