LIGE NU:

Natarbejde kan give brystkræft

Nedsat produktion af melatonin, der dannes om natten kan være årsag til brystkræft hos natarbejdende

Mette Bøgeskov-Jensen fra Aalborg har arbejdet som natsygeplejerske siden 1985. Og det kan have været skyld i den brystkræft, hun fik i 2003.

Det viser ny forskning fra International Agency for Research on Cancer i Lyon. Undersøgelsen er endnu ikke færdiggjort, men der tegner sig et mønster.

- Som det ser ud nu, er vi meget tæt på at have bevis for det, som Arbejdsskadestyrelsen kræver for at kunne godkende en arbejdsskade.

Hvis Arbejdsskadestyrelsen godkender natarbejde som årsag til brystkræft får det positive konsekvens for de sygeplejersker, der har natarbejde.

Natarbejdende sygeplejersker med brystkræft som Mette Bøgeskov-Jensen vil kunne anmelde deres sag til Arbejdsskadestyrelsen med tilbagevirkende kraft, og hvis de får medhold, vil de kunne få økonomisk kompensation.

Det siger ledende overlæge ved Arbejdsmedicinsk klinik ved Aalborg Sygehus, Jens Peter Johansen til TV2/Nord.

Mette Bøgeskov-Jensen er erklæret rask og kræftfri, men hun håber alligevel ikke, at hun får kompensation for sin brystkræft.

Alligevel er hun klar til at tage konsekvensen, hvis den endelige rapport påviser sammenhængen mellem brystkræft og natarbejde.

- Så ville jeg stoppe med at tage natarbejde. Det er helt sikkert.