Danmarks Naturfredningsforening har klaget over et dambrug, som foreningen selv har været med til at bevilge penge til. Foto: Peter Mortensen

Naturforening splittet om dambrug

En dambruger ved Løgstør er skuffet over at Danmarks Naturfredningsforening har klaget over en udvidelse af et moderne damburg, når foreningen skal har været med til at støtte projektet med EU-penge.

Dambruger Peter Holm har fået en miljøgodkendelse fra Vesthimmerlands Kommune, til at udvide Hornbæk Dambrug. Men Danmarks Naturfredningsforening har påklaget godkendelsen til Natur- og Miljøklagenævnet.

- Jeg er skuffet over at det er endt sådan, siger Peter Holm, Hornbæk Dambrug, Vindblæs

Skuffelsen skyldes at repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening har været med til at støtte projektet med EU-penge gennem Fiskerilagmidtnord. Alligevel har foreningens lokakomité i Vesthimmerland klaget over moderniseringen.

- Det kom helt bag på mig, da klagen kom, for DN har selv været med undervejs, siger Peter Holm.

- Det kunne nok have været håndteret anderledes, men vi ville have klaget alligevel, siger Svend Dahl, Formand, Danmarks Naturfredningsforening, Vesthimmerland.

Svend Dahl fra lokalkomitéen i Vesthimmerland har klaget. For han mener slet ikke der skal være dambrug ved Bjørnsholm Å, hvor Hornbæk Dambrug er det eneste tilbageværende dambrug.

- Nordjyllands Amt fik nedlagt tre andre dambrug og reduceret produktionen på Hornbæk Dambrug ved den tidligere ejer, med henblik på at lukke, når han stoppede, men sådan er det ikke endt. Derfor klager vi, siger Svend Dahl.

Klagen kommer meget ubelejligt, for hvis ikke moderniseringen er parat til marts så bortfalder både pengene fra EU til det nye miljøvenlige anlæg og en vækstgaranti fra staten, men Peter Holm håber dog at Danmarks Naturfredningsforening kommer til besindelse.

- Det kan reddes endnu, bare klagen trækkes tilbage, siger Peter Holm

Svend Dahl har dog ikke til sinds at trække klagen tilbage, men indviliget i et møde i løbet af august.

Netop Hornbæk Dambrug er specielt interessant, fordi Peter Holm leverer den yngel af havørreder, som 11 lystfiskerforening sætter ud i åer og vandløb fra Skagen til Århus. Derfor er cirka 6000 lystfiskere også oprørte og den pind, som Danmarks Natufredningsforening i øjeblikket har stukket i hjulet på Peter Holms projekt.