Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Naturjournalist: Delfinerne kommer

Foto: Søren Skov

Klimaændringer får flere delfiner til at søge mod Nordjylland

Gennem det meste af efteråret har en almindelig delfin underholdt de mange besøgende, der har valfartet til Sundby Havn på Mors.

Kæmpe oplevelse: Christina badede med legesyg delfin ved Mors

Samtidig er der set stationære delfiner i form af en flok øresvin ud for Agger Tange i det sydlige Thy. Forleden blev der set to øresvin ved Skagen og fundet en død almindelig delfin ved Aalbæk Havn syd for Skagen.

Tidligere i år er der set flere øresvin i Skagerrak ud for Thy samt mindre flokke af øresvin i den vestlige Limfjord og ved Skagen, hvor der også er set spækhugger - verdens største delfin.

I september opholdt den sjældne subtropiske, stribet delfin, sig i Skagen Havn gennem godt en uge, og hele sommeren sås en almindelig delfin i Limfjorden mellem Aalborg og Nørresundby, hvor den fik det folkelige kælenavn Budolphin.

Delfinerne synes kort sagt at være her, der og alle vegne.

Det er ikke nogen tilfældighed. Klimaændringerne har ført til, at den gennemsnitlige temperatur i havet omkring Danmark er steget fra 8,8 grader til godt 10 grader inden for de seneste 40 år. Det synes måske ikke af meget, men det er nok til, at varmekrævende delfin-arter som almindelig delfin og øresvin søger mod de nordjyske farvande.

Delfinerne er tæt på os

Der er ikke langt fra Nordjylland til de nærmeste bestande af øresvin og almindelig delfin. Der er således en fast bestand af øresvin ud for de østvendte kyster i Skotland.

Den nordlige grænse for almindelig delfin har hidtil været den sydlige del af Nordsøen. I Holland ses almindelig delfin af og til i havne, hvor der er roligt vand, så den nemt opdages, men den er mere almindelig end som så, idet der menes at være en bestand på flere tusinde dyr i havet ud for Holland.

Almindelig Delfin, der her ses i Sundby Havn på Mors, findes i varme og tempererede farvande verden over. Voksne dyr er omkring to meter lange. Den kan kendes på, at siden af kroppen har en timeglas-formede lys tegning, der kan være gullig foran. For nyligt har man fundet frem til, at Almindelig Delfin bør opledes i to arter, der ligner hinanden meget, men hvor der er forskel i næbbets længde. Den form, der forekommer i Danmark, er derfor den nordlige art, kaldet Kortnæbbet Almindelig Delfin. Syd for os forekommer den mere varmekrævende Langnæbbet Almindelig Delfin. Foto: Søren Skov

Selv en mindre opvarmning af havet er derfor nok til at få både øresvin og almindelig delfin til at søge mod de danske farvande, og da der er udsigt til, at den menneskeskabte opvarmning af klimaet vil fortsætte, kan vi ikke blot forvente flere besøgende delfiner i fremtiden, men formentlig også, at både øresvin og almindelig delfin vil slå sig ned som permanente beboere i de danske farvande.

Måske er det allerede ved at ske. Flere af de øresvin, der er set i Limfjorden og Skagerrak, er ved hjælp af hak i rygfinnerne således blevet identificeret som dyr, som har levet i Skotland gennem mange år, men som nu er udvandret til de nordjyske farvande.

Øresvin

En stor delfin, der kan blive op til fire meter lang. Den kendes bedst på, at den virker ensfarvet grå, men når den ses godt, er den lidt mørkere på ryggen og lys på bugen. Øresvinet er verdens bedst kendte delfin, da den amerikanske tv-serie Flipper fra 1960érne havde et Øresvin som sin hovedfigur.

Hjemlige delfiner

For de fleste nordjyder er det noget helt nyt at kunne se delfiner, men faktisk har der altid været delfiner i de nordjyske farvande.

Hvidnæsen, som her ses ved Det Gule Rev i Skagerrak, er sammen med Marsvin den eneste kendte hvalart, der yngler i danske farvande, idet den er ret almindelig i Nordsøen, Skagerrak og det nordlige Kattegat. Den regnes derfor som hjemmehørende i Danmark. Det er en mellemstor delfin, der kan blive tre meter lang. Hvidnæsen ses sjældent fra land, men døde eksemplarer driver af og til i land langs de nordjyske kyster. Den er tilpasset kølige have og kan fra Nordsøen træffes mod nord til Island og det sydlige Grønland. Foto: Søren Skov

Hvidnæsen, som er tilpasset koldt vand, er ret almindelig i Skagerrak og Nordsøen. Den ses jævnligt af fiskere ved Det Gule Rev i Skagerrak, men da den normalt holder sig langt til havs og derfor sjældent ses fra land, er den ukendt for de fleste.

I Skagerrak og i Nordsøen kan man også være heldig at se spækhuggere - verdens største delfin. De er ret sjældne, men ved Skagen, der er det bedste sted at se hvaler fra land i Nordjylland, ses de nu årligt. 

Om skribenten

Søren Skov, Ålbæk, 58 år.

Naturjournalist og forfatter til tre naturbøger:

Jysk Natur, Gyldendal.

Naturen rundt om Øresund, Gyldendal

Nordjyske Naturvidundere, Lindtofte Forlag

Desuden rejseleder for DOF Travel (Dansk Ornitologisk Forening)

Legesyge og intelligente

Mens hvidnæsen helst holder sig for sig selv langt til havs, er både øresvin og almindelig delfin helt anderledes sociale i forhold til mennesker, og da de begge er almindelige i Middelhavet, har der lige fra antikkens tid i det gamle Grækenland og Romerriget verseret mange historier og myter om delfiner, bl.a. at de har hjulpet mennesker, der var ved at drukne, og at de har forsvaret skibbrudne mennesker mod hajer ved at svømme i cirkler omkring dem

Både øresvin og almindelig delfin er sociale dyr, der helst lever i flokke, men enlige delfiner kan ofte opsøge menneskeligt selskab, og da de er både legesyge og intelligente, kan enlige delfiner blive til rene turist-attraktioner.

Stribet Delfin (foto fra Skagen) En meget sjælden gæst i de danske farvande, men et individ sås i efteråret i Skagen havn. Den kan normalt kendes på en sort stribe langs kroppen, men striben kan mangle. Den er normalt 1,8 - 2,5 meter lang. Foto: Søren Skov

Fra 1983 og frem til oktober 2020 opholdt et øresvin sig ud for havnen Dingle i Irland. Her fik den navnet Fungie, og blev en stor seværdighed, hvor der dagen lang blev arrangeret bådture ud foran havnen, så turisterne kunne opleve Fungie, der som regel kom svømmende hen til bådene for at lege og springe ved siden af de mange turister. I løbet af de 37 år Fungie opholdt sig ved Dingle menes flere millioner turister at have strømmet til Dingle for at opleve Fungie med egne øje.

Den menneskelige kærlighed til delfiner kan dog blive for meget. Flere dyrevenner kritiserede den store turistindustri, der opstod omkring Fungie, da det endte med, at Fungie ændrede levevis og ikke mere opførte sig som en vild delfin.

Endnu værre er det med delfiner i fangenskab, hvor de i små tanke svømmer rundt for at underholde publikum, da de kan dresseres til at springe på kommando. Her har der i flere delfin-akvarier været en unaturlig høj dødelighed..

Delfin i Skagen (fra Kanal Frederikshavn)

I de senere år er man derfor verden over blevet meget mere bevidste om, at delfin-turisme bør tilrettelægges på delfinernes vilkår, så man ikke bevidst opsøger delfinerne, men lader delfiner om at opsøge mennesker. På den måde kan det blive en god oplevelse for både mennesker og delfiner.

Når man besøger Sundby Havn på Mors, vil man nogle gange se, at delfinen springer foran publikum, og hvis der er svømmere i vandet eller små både foran havnen, kan den bevidst opsøge både svømmere og både for at lege.

Men havnens nye populære beboer er ikke altid hjemme. Den kan også være væk i timevis, enkelte gange endog i dagevis for at fouragere - og sådan skal det helst være. For en vild delfin er den naturlige adfærd, at den har fokus på alt det, der foregår under havets overflade samt på livet i flokken med andre delfiner.

Hvis delfin-turismen bliver for voldsom, kan delfinen ændre adfærd, så den får fokus på det, der foregår over havets overflade, hvor de mange menneskelige besøgende opholder sig, og når delfinens naturlige adfærd er ændret, kan den få svært ved at vende tilbage til en vild delfin-flok.

I Skagerrak og Nordsøen er strejfende spækhuggere ret almindelige. Den ses sjældent fra land, men i Skagen ses den årligt. Som regel opdages spækhuggerne ved Skagen af fuglekiggere, der med store teleskop-kikkerter spejder ud over havet for at se fugletræk, men pludselig får en svømmende spækhugger ind i kikkert-feltet. Foto: Søren Skov

Oplever havet med lydbølger

Delfiner oplever verden på en helt anden måde end mennesker, da de har andre sanser.

For mennesker er synet det vigtigste, og synet er ikke uden betydning for delfiner. Bl.a. kan de komme op til overfladen for ganske enkelt at orientere sig, om hvad der sker over havet.

Men når de skal orientere sig i havet, er høresansen langt vigtigere. Delfinerne har deres egen form for ekko-lokalisering, hvor de udsender lydbølger og derpå benytter ekkoet til at orientere sig om sten på havbunden, både i vandet og ikke mindst om fiskestimer, da delfiner hovedsagligt lever af fisk.

Delfinernes unikke ekko-lokalisering, også kaldet sonar, er sammen med deres høje intelligens baggrunden for, at det amerikanske forsvar har benyttet dresserede delfiner til at bl.a. at finde små miner i havet.

Hvor intelligente delfiner egentlig er, ved man ikke med sikkerhed, da det er svært at måle. Vi kan jo ikke snakke med dem, og delfinens hjerne fungerer anderledes end hos mennesker, men delfinerne er ofte blevet kaldt havets mest intelligente dyr.

I de stadig flere møder mellem delfiner og mennesker i Nordjylland, er det derfor næppe kun os, der er fyldt med nysgerrighed og fascination. Interessen er formentlig gengældt.


Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen, og om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på i morges.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Helikopter finder person i vandet: Er fløjet til sygehuset i Aalborg

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Artiklen er opdateret klokken 14:40, efter personen er blevet reddet op af vandet og er på vej mod sygehuset.

Lørdag eftermiddag var en redningsaktion i gang ved Skagen.

Skagen Redningsaktion havde redningsbåde i vandet, og SAR-helikopteren fra Flyvestation Aalborg var også sendt i luften.

- Det sker på baggrund af et nødsignal om en vinterbader, der muligvis er nødstedt, lød det fra vagthavende hos Forsvarets Operationscenter.

Det var personer på stranden, der slog alarm, da de så en person, som havde problemer.

Efter søgen i området hvor personen var blevet set, fandt SAR-helikopteren den nødstedte person i vandet.

- Helikopteren fik bragt personen med sig op, og personen passer til det signalement, der blev givet. De er på vej til sygehuset i Aalborg lige nu, siger vagthavende hos Forsvarets Operationscenter til TV2 Nord klokken 14:40.

- Sagen er afsluttet fra vores side, og redningsfartøjerne er også på vej i havn, lyder det.

Der er foreløbigt ingen melding om tilstanden på personen.


Få forklaringen: Derfor fravælger Venstre-profil Nordjylland

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Christian Friis Bach oplyser lørdag, at han skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Venstre-politikeren Christian Friis Bach fik ved det seneste folketingsvalg 1489 personlige stemmer, da han blev valgt ind i Folketinget i Nordjyllands Storkreds.

Men nu forlader han det nordjyske. Social- og handicapordføreren for Venstre skifter Nordjyllands Storkreds ud med Sjællands Storkreds.

Tre hovedårsager

Skiftet væk fra Nordjylland er en beslutning, der har været undervejs. Faktisk siden han skiftede Radikale Venstre ud med Venstre i august, fortæller han.

- Jeg har været rigtig glad for at være i Nordjylland, og jeg har følt mig godt hjemme. Så det har også været i overvejelserne, om jeg skulle blive, siger han til TV2 Nord.

Venstre-politikeren nævner, at der er tre årsager, der gør, at han fremover stiller op på Sjælland.

- For det første er det af respekt for mine gamle kolleger i Radikale Venstre i Nordjylland, og det arbejde de har gjort for mig. Det vil ikke være så sjovt, hvis jeg skulle stå og kæmpe om de samme lygtepæle mod nogle af dem, som har hjulpet mig med at sætte plakater op tidligere.

Derudover har der været et større analysearbejde i gang fra Venstres side, siden Christian Friis Bach blev en del af partiet.

- Der er analysefolk, der har haft gang i den helt store regnemaskine, for at finde ud af hvor jeg kan gøre den største forskel for Venstre. Og det er på Sjælland. Det handler om, hvordan stemmerne faldt sidste gang, og hvem der stiller op hvor, siger Christian Friis Bach.

- Og så til sidst er det jo selvfølgelig nemmere praktisk, når jeg bor på Sjælland. Også selvom jeg har meget familie i Nordjylland og ofte kommer deroppe, lyder det.

Har nordjyske stemmer i baghovedet

Selvom Christian Friis Bach nu fremover stiller op i Næstved-kredsen, så vil de nordjyder, som har givet deres stemme til Venstre-politikeren ikke blive glemt, forsikrer han.

- I den tid jeg er i Folketinget, vil jeg stadigvæk bakke op om Nordjylland og kæmpe for den nordjyske dagsorden. Der er nordjyder, der har stemt på mig, og jeg vil fortsat kæmpe for dem, siger Christian Friis Bach og nævner kampen om et forbedret elnet og de store investeringer i Forsvaret som noget, der skal komme Nordjylland til gode.

Christian Friis Bach oplyser desuden, at der også har været nordjyske lokalkredse hos Venstre, som har forsøgt at få ham til at stille op for dem.


Jaget og overfaldet: Hjemløse Flemmings største drøm er blevet virkelig

Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

- Det med at leve på gaden er sgu ikke lutter lagkage.

Sådan siger Flemming Meder Hansen, der har været ude for lidt af hvert gennem livet.

Med en barnevogn fyldt med sine ejendele og hunden Iza levede Flemming i mange år på gaden.

Men det kunne han ikke holde til længere.

- Jeg har dårlige ben og ryg, og Iza er jo ni år gammel. Hun er også en gammel pige efterhånden, fortæller han.

Efter en svær opvækst og en fængselsdom havde Flemming oddsene imod sig.

Han oplevede at blive jaget væk og endda overfaldet, mens han sov på gaden.

- Den ene stod og joggede mig på halsen, og så blev jeg ellers frarøvet, alt jeg ejede. Telefon, penge, alt hvad der kunne bruges, fortæller han om det hårde liv som vagabond.

Men nu er lykken vendt, for Flemming har fået sin egen treværelses lejlighed i Mosbjerg.

Foto: Lonni Vad Dam Daugaard/ TV2 Nord

Lejligheden er fyldt med møbler fra genbrug, og snart skal et stort billede af ham og Iza pryde en af væggene.

Du kan se hvordan det er lykkedes Flemming - selv, uden kommunens økonomiske hjælp - at sin helt egen lejlighed, nederst.

Stedet er blevet en tryg base for den tidligere vagabond og hunden, der allerede har faste pladser. Sofaen, der er købt for 300 kroner i genbrug, er nemlig Izas domæne. Flemming må i stedet nøjes med gyngestolen.

- Iza skal være her, vi andre må være her, siger Flemming.

Han har jævnligt besøg af venner, der glædeligt kommer for at hygge med en øl eller to, men det er noget ganske andet, han nyder mest:

- Du kan lukke din dør. Og du kan tage tøjet af og sidde i underbukser. Og du kan sidde og slappe af uden at skulle tænke på, om der kommer nogen, fortæller Flemming.

Se 'Iza og vagabonden' her: