Naturprojekt for 300 millioner kroner skal hjælpe fiskeren Frederik
En naturgenopretning for 300 millioner kroner med nye øer, stenrev og ålegræs skal hjælpe mod stigende vandstand og biodiversitetskrise.
- Der er ikke nær så mange fisk, som der var engang. Det er ikke hver dag, man har fisk med hjem, når man har sat tre garn ud, lyder det fra fritidsfiskeren Frederik Svendsen.
Han har fisket i Nibe Havn i 30 år, og han mærker tydeligt nedgangen i fiskebestanden.
- Engang var der ålekvabber, en bundfisk, som er én af de gode indikatorer på vandtilstanden. De er næsten væk nu, siger Frederik Svendsen.
Nu skal et naturprojekt, 'Coastal Life', give ny dynamik til vandmiljøet i Limfjorden, Mariager Fjord og Nærå Strand på Nordfyn. For 300 millioner kroner skal der etableres øer, stenrev, strandenge og ålegræs.
Nyt liv skal spire
Det er Limfjordsrådet, der står i spidsen for det store naturprojekt.
- Det er nødvendigt at se natur- og miljøudfordringerne i en sammenhæng, hvis vi skal løse de store udfordringer, vi står overfor, siger formand for Limfjordsrådet, Henrik Dalgaard.
De er i samarbejde med seks kommuner, fire universiteter, to statslige styrelser og store private aktører som Ørsted og Aage V. Jensen Naturfond ved at arbejde på genopretningsprojekter i den danske kystzone.
- Så bliver der skabt en masse levesteder for dyr og planter. Det er alt fra mikroskopiske dyr til store fugle, som får bedre levesteder, og på den måde kan de yngle og gavne naturen, siger Jens Kjerulf Petersen, professor og sektionsleder, DTU Aqua.
Umuligt at fiske
I en tid med stigende vandstand og biodiversitetskrise er det nødvendigt at gribe ind. Det mener Frederik Svendsen i hvert fald:
- Det er umuligt at fiske, når alger og slam begynder at drive rundt. Det sætter sig i vores redskaber, og så kan vi ikke fiske med garn og roser, siger han.
Af de 300 millioner kroner, går omkring 200 millioner til genopretning af kystnære vådområder, blandt andet et vådområde i Mariagerfjord.
- Det er et stort, hvis ikke det største naturprojekt, vi kommer til at opleve i kommunen, siger Jens Peter Neergaard Rasmussen, skov- og landskabsingeniør i Mariagerfjord Kommune.
På Nibe Havn tror Frederik Svendsen på, at de nye tiltag kan få flere fisk tilbage i fjorden.
- Vi har jo set stenrev virke ganske effektivt. Vi kan se omkring bropillerne på Storebælt og ved vindmøller, hvor man har lagt sten omkring, at der bliver en større biodiversitet, siger han.