LIGE NU:

Naturstyrelsen: Parkeringsafgift er lovlig

Betalingsparkering ved 19 naturområder er ikke strid med loven, lyder det fra Naturstyrelsen efter kritik.

Flere eksperter, som Helsingør Dagblad har talt med, mener ellers, at det blandt andet er i strid med Vejloven.

Men den præmis køber vicedirektør i Naturstyrelsen Peter Ilsøe ikke.

- Påstanden om, at det er ulovligt, tager udgangspunkt i Vejloven. Vejloven gælder, når der er tale om offentlige veje. Men det drejer sig ikke om offentlige veje, siger Peter Ilsøe og fortsætter:

- Det er områder, som vi administrerer på statens veje. Naturstyrelsen agerer som grundejer, og derfor er der ikke tale om offentlige veje, siger han.

Styrelsen vil bruge parkeringsindtægterne til blandt andet at vedligeholde bænke, borde og toiletter ved naturområderne.

Det er det - at anvende indtægter fra parkeringsafgifterne til drift af publikumsfaciliteter - som, jurist i FDM Dennis Lange mener, er i strid med Vejloven.

Han påpeger også, at det vil være i strid med færdselsloven at lade private virksomheder stå for opkrævning af parkeringsafgifter på offentlig grund.

- Det vil svare til, at man udliciterer det til private virksomheder at lave fartkontrol og opkræve fartbøder. Derfor er Naturstyrelsen ude på juridisk tynd is, hvis den udliciterer driften af parkeringssystemet, siger han til Helsingør Dagblad.

Men Peter Ilsøe understreger, at de pågældende parkeringspladser skal ligge på styrelsens områder og altså ikke på offentlige veje. Og derfor er styrelsen ikke på kant med loven, mener han.

Betalingsparkeringen skal træde i kraft inden sommeren 2015.

Det er ikke afgjort, hvor meget det skal koste at parkere ved områderne. Men Naturstyrelsen forventer, at det vil give en indtægt på cirka fem millioner kroner om året.