Nedrivning af minkfarme bliver dyrere end forventet – og kommer til at trække ud
Foto: Jesper Bo Winther
Det var planen at være færdig med nedrivning af minkfarme i 2026. Men det ender med at blive i 2028. Lokal minkavler tror, det bliver endnu senere.
I starten af året blev det meldt ud, at man forventede at alle danske minkfarme, der havde søgt om det, ville være nedrevet i 2026. Sådan lyder meldingen ikke længere. Det viser en status fra Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri.
Nu lyder det, at de vil være revet ned i 2028. Og den forsinkelse forbavser ikke den tidligere minkfarmer, Erik Westergaard fra Gjøl.
- Det kommer overhovedet ikke bag på mig. Hvis de da bare kan gøre det SÅ hurtigt. Jeg tror, det kommer til at tage meget længere, end de tror, siger han og tilføjer:
- Ved du, hvor stor en gylletank er? De er på 1.100 minkfarme, og er 25 meter i diameter. Bare at fjerne en gylletank er en uoverskuelig opgave.
Ingen penge før farmen er revet ned
Det kommer ikke bare til at tage længere tid at nedrive de 1.246 minkvirksomheder, der har ansøgt om nedlukningserstatning. Det kommer også til at koste ekstra.
Det forventes nu at komme til at koste i omegnen af 3,7 milliarder kroner for statskassen. Det er i hvert fald mere en milliard kroner mere end føst antaget, da etimeringen lå på mellem 1,5 og 2,7 milliarder kroner. Men heller ikke det, er Erik Westergaard forbavset over.
- Det er en stor rodekasse. Jeg forventer, at det går i kage for dem, siger han.
Hans egen farm er endnu ikke blevet takseret, så han ved ikke, hvor mange penge, han kan få. Men indtil farmen er revet ned, får han ikke en krone, fordi han har valgt at blive eksproprieret uden forskud.
- På nordjyske kan vi sige, at det er møgirriterende. Vi skal jo holde det ved lige; slå græs og betale forsikringer. Hvis der sker skader på minkfarmen i en orkan, skal det fixes, indtil jeg bliver eksproprieret. Det er så åndssvagt det her.
Sidder i saksen
Selvom Erik Westergaard ikke er overrasket over, at det har lange udsigter at få revet minkfarmen ned, så gør det ondt, at han i al den tid ikke kan få nogen penge ud af stedet.
- Jeg har jo valgt ekspropriation uden forskud, så jeg kan ikke få udbetalt noget og komme videre. Jeg vil gerne i gang med ejendoms byggeri nede i Gjøl by, men jeg er låst, fordi jeg ikke kan få nogle penge ud. Og hvis jeg sælger nogle dele af min farm, mister jeg retten til erstatning. Vi sidder jo i saksen, fortæller han.
- Lad minkavlere forestå nedrivningen selv
Erhvervsordfører fra Venstre, nordjyske Torsten Schack, er ganske utilfreds med forsinkelsen.
- Synes det er fuldstændigt utilfredsstillende, at de minkavlere, der blev lukket ned i 2020 kan vente i op til otte år, før de kan komme videre, siger han.
Og han har en idé til, hvordan man kan få speedet processen lidt op.
- Man kan løse det på forskellig vis. Enten kan man sætte tempoet i vejret og bruge endnu flere ressourcer, eller man gribe det forslag, som minkavlerne selv kom med i sin tid; nemlig at de også kunne have mulighed for selv at forestå nedrivningen. Det skal selvfølgelig foregå efter alle miljøkrav. Men det er da en oplagt ressource at spørge minkavlerne, om de ville være interesserede, således at man kan få afsluttet den her skrækkelige sag og minkavlerne kan komme videre, mener folketingsmedlemmet.