LIGE NU:

Nej til boliglån nær skifergasboring

En familie fra Østervrå i Vendsyssel kan ikke låne til nyt hus på grund af skifergasboringen i Dybvad. Banken og kreditforeningen mener, at huset vil blive for svært at komme af med igen

Meget af børnenes legetøj er allerede pakket ned. Huset i Østervrå er solgt. Familien Rytman de Lange var ellers overbevist om, at de havde fået både bank og kreditforening med på, at de skulle flytte i drømmehuset nær Dybvad. Men pludselig sagde banken nej.

- Vi skulle bare have den sidste godkendelse i banken, men da vi kom ind til møde, gik det op for dem at huset ligger nær skifergasboringen. Nu ville banken alligevel ikke være med, siger Michala Rytman de Lange.

Det ny hus ligger indenfor en radius af to kilometer fra det sted det franske energiselskab Total prøveborer efter skiffergas. Også i en mail afviser banken at låne familien penge.

- I ønsker at købe en ejendom, hvor værdien og omstændigheden er meget usikker grundet skifergasboringen, står der blandt andet i mailen.

TV2 Nord har i dag vist det nordjyske folketingsmedlem, boligadvokat og medlem af erhversudvalget, Preben Bang Henriksen (Venstre), mailen med afslaget fra banken.

- Det har jeg det virkelig dårligt med. Det er jo første gang, at vi ser sort på hvidt, at det er et moment, som spiller ind i låneudmålingen. Mange nordjyder har været skeptiske i lang tid, og nu kan vi altså se at den skepsis også er sivet ind i banklokalet og kreditforeningen, siger Preben Bang Henriksen.

Om tre uger skal Familien Rytman de Lange være ude af deres nuværende hus. Boligjagten fortsætter - bare ikke i nærheden af Dybvad og skifergasboringen.

- Vi vil ikke opleve, at blive afvist af bank og kreditforening en gang til, siger Michala Rtyman de Lange.

Familien har ikke ønsket at få frem hvilken bank og kreditforening, der alligevel ikke ville låne dem penge.

Huset som familien ville købe koster mellem halvanden og to millioner kroner.